Bus op de Binnenlandse Baan (Gemeentehuisplein/Binnenhof) voor het gemeentehuis van Barendrecht

BARENDRECHT – De RET waarschuwt reizigers dat de mogelijke OV-staking vanaf woensdag 27 juni ook effect kan hebben op busritten in gebieden rond Rotterdam. De staking zou eigenlijk maandag al beginnen, maar “door de hoge dreiging van een langdurige staking lijken werkgevers eindelijk bereid stappen te zetten“, aldus de vakbond.

Update (26 jun): Inmiddels is bekend dat de staking op 27, 28 en 29 juni doorgaat.

Update (1 juli): RET: “Werkgevers en de bonden hebben een akkoord bereikt over de CAO in het streekvervoer. De aangekondigde staking gaat dus niet door

De FNV geeft aan dat als er dinsdag een akkoord ligt, de bussen blijven rijden: “Mocht er uiterlijk dinsdag 26 juni einde dag een fatsoenlijk en afdwingbaar akkoord liggen, zwart op wit, dan blijven de bussen rijden. Is er dinsdag geen resultaat, dan wordt er vanaf woensdag 27 juni alsnog gestaakt.

Busrit controleren voor vertrek

De RET geeft aan dat je vlak voor vertrek kunt zien of een bus rijdt of niet, via de RET Realtime app (Android/iPhone) kun je je buslijn opzoeken en controleren of de bus komt: “De app toont onder de optie ‘Vertrektijden’ altijd de juiste informatie of een rit daadwerkelijk wordt gereden. Je ziet aan het grijze icoon met bliksemschicht of de bus daadwerkelijk rijdt. Als dit icoon niet wordt getoond dan wordt de rit niet gereden.“, aldus de RET. Deze tijden zijn gebaseerd op de daadwerkelijke (GPS) locatie van de bus en niet van een voorgeprogrammeerde dienstregeling. Voor de exacte live locatie (en snelheid) van de bussen is het ook mogelijk om bijv. de app ‘OVinfo‘ te gebruiken.

De RET benadrukt dat de trams (in Barendrecht) wel blijven rijden, het personeel daarvan valt onder een andere CAO.

Druk op wethouder en RET

Echt voor Barendrecht heeft wethouder Luijendijk (verkeer) opgeroepen om contact op te nemen met de RET over de situatie. EVB raadslid Kevin van Bommel: “Het zou goed zijn als wethouder Luijendijk de RET duidelijk maakt dat het voor de bereikbaarheid van Barendrecht essentieel is dat de bussen blijven rijden en wanneer dit onverhoopt toch niet mogelijk blijkt te zijn dat hier dan heel duidelijk naar de reizigers over gecommuniceerd wordt.

Een eerdere tweedaagse staking van het streekvervoer in april is volgens Van Bommel door de RET slecht ondervangen. “Op de website en op de elektronische borden bij de bushaltes werden er geen mededelingen gedaan over het uitvallen van bussen. Het leek wel of de RET zelf niet wist welke chauffeurs reden en welke niet. Dit had als gevolg dat vele reizigers strandden bij de bushaltes in het dorp. Soms stonden er wel dertig mensen langer dan een half uur te wachten omdat de elektronische borden bleven aangeven dat er een bus in aantocht was. Irritant en absoluut onnodig.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »