Nieuwe flexibele paaltjes moeten ernstig letsel bij ongevallen beperken; Hulpdiensten kunnen 'over' de paaltjes rijden

BARENDRECHT – De afgelopen weken zijn tientallen ijzeren paaltjes op wegen en fietspaden in Barendrecht vervangen. De gemeente heeft ervoor gekozen om alle 140 paaltjes in Barendrecht te vervangen door ‘flexibele’ varianten.

Een woordvoerder van de gemeente ligt deze keuze toe: “De flexibele paaltjes zijn fietsvriendelijk. Het komt regelmatig voor dat mensen in botsing komen met de fietspaaltjes. Het is echter wel nodig om fietspaaltjes te plaatsen, om de doorgang van een fietsroute voor gemotoriseerd verkeer te belemmeren. De eenzijdige ongevallen met fietspaaltjes kunnen flink letsel veroorzaken. Uit onderzoek blijkt dat letsel bij een botsing met flexibele fietspaaltjes vaker minder erg uitvalt. Vandaar de keuze van de gemeente voor flexibele paaltjes.

Hulpdiensten rijden over paaltje heen

Een bijkomend voordeel van de flexibele paaltjes is dat hulpdiensten eroverheen kunnen rijden. Politie en brandweer maakten hier al met enige regelmaat gebruik van bij een handje vol flexibele paaltjes die al langer in de gemeente stonden. Automobilisten die met hun ‘normale auto’ over de paaltjes heen rijden overtreden niet alleen de regels, maar lopen ook een grote kans op schade: “Het ‘overrijden’  van de flexibele paaltjes is niet zonder risico, doordat de palen vrij stijf zijn is de kans zeer groot dat auto’s aan de onderkant schade oplopen aan bijvoorbeeld de uitlaat. Dit geldt in mindere mate voor een brandweerauto omdat deze hoger is.“, aldus de gemeente.

Tot vorige week waren 100 van de 140 paaltjes al vervangen door de nieuwe exemplaren. De gemeente kon nog niet aangeven wat het project heeft gekost.

Een aantal van de nieuwe paaltjes, de laatste foto is een oud paaltje (met schade van een aantal botsingen):Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »