Gasverdeelstation vand e NAM in de Zuidpolder thv de Ziedewijdsedijk

BARENDRECHT – De gemeente wil de grond van het gasverdeelstation in de Zuidpolder opkopen. Het Bureau Beheer Landbouwgronden (BBL) verhuurt op dit moment de grond onder het gasverdeelstation aan de Ziedewijdsedijk aan de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) voor €28.999 per jaar. Het Bureau Beheer Landbouwgronden wordt in 2019 opgeheven, daarom biedt zij op grote schaal haar gronden te koop aan. De locatie aan de Ziedewijdsedijk (thv rotonde Leedeweg/Boezemweg) is aan de gemeente te koop aangeboden.

De gemeente wil de grond om te zorgen dat deze, in lijn met de rest van de Zuidpolder, kan worden omgezet naar natuurgebied. Het stuk grond is getaxeerd op € 260.000. Dinsdagavond wordt het onderwerp besproken tijdens een vergadering van de Commissie Ruimte.

Verkoop en huuropbrengsten

De gemeente verwacht dat de NAM de betreffende locatie nog 8 tot 12 jaar zal gebruiken. De NAM zal in dat geval de huur van €28.999 aan de gemeente Barendrecht gaan betalen: “De kosten voor aankoop (inclusief rentelasten) kunnen daardoor zeer waarschijnlijk van de huuropbrengsten worden gedekt“, zo valt te lezen in het (concept) raadsvoorstel. Een punt van aandacht in de koopovereenkomst is (een onderzoek naar) eventuele vervuilde grond.

Natuur

De SGP/CU fractie wil weten waar de wethouder de verwachting over de huurperiode (8-12 jaar) door de NAM op heeft gebaseerd. In het raadsvoorstel valt hierover alleen te lezen: “De kans bestaat dat de NAM haar activiteiten eerder stopt en de huuropbrengsten niet zullen opwegen tegen de aankoop van de grond. In dat geval is er nog altijd sprake van een marktconforme prijs (ca 7 euro/m2) als de gronden vroegtijdig naar Natuur worden omgezet.” Ook is het mogelijk dat de NAM de grond langer wil huren, in dat geval maakt de gemeente ‘winst’ op de verhuur van de grond.

Uiteindelijk is het doel van de aankoop om de grond (na) 8-12 jaar om te kunnen zetten naar een natuurgebied.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »