Kunst en kitsch: Taxaties van 'decoratieve waardes' tot duizenden euro's bij de HVB

BARENDRECHT – Bij de Historische Vereniging Barendrecht is op dinsdag 22 mei weer een taxatiemiddag gehouden. Dhr. A. Bonsaksen, gecertificeerd registertaxateur van Vendu Notarishuis Rotterdam, was weer te gast. Op deze middag hebben ongeveer 65 bezoekers (bij de vorige taxatie ca. 40 bezoekers) gebruik gemaakt van de expertise van Dhr. Bonsaksen waarbij meerdere bijzondere objecten werden aangeboden

Het publiek kon vanaf 14.00 uur tot 16.30 uur terecht in het museum om kunstvoorwerpen, juwelen, zilver, schilderijen, porselein, Jugendstil, Art Deco, design en andere objecten kosteloos en vrijblijvend te laten taxeren.  Een nauwkeurige vaststelling van de waarde was wel afhankelijk van de conditie waarin het aangeboden voorwerp verkeerde.

Veel belangstelling

Vanwege de grote belangstelling tijdens de taxaties vorig jaar kon iedere bezoeker nu maximaal drie voorwerpen laten taxeren en werd er op afspraak gewerkt. Indien gewenst was er ook een mogelijkheid om de aangeboden objecten later dit jaar door het Vendu Notarishuis te laten veilen.

Een greep uit de getaxeerde objecten: Een 14 karaat gouden broche met diamanten en een zakhorloge werden elk rond 1.000 euro getaxeerd, een schilderij van Schelfhout werd ter veiling aangeboden en een gouden herenpolshorloge getaxeerd op enkele duizenden euro’s. Ook een zilveren theeset werd getaxeerd op rond de 500 euro en meteen ter veiling aangeboden. Een zilveren tafelklok uit het begin van de vorige eeuw kreeg de titel “een museumstuk” mee en zal ook geveild worden.

Bijzonder was een derde gehalte zilveren vaas, een kunstwerkje uit de tijd van de “Jugendstil”, met een getaxeerde waarde van plus 1.000 euro en een schilderij van de schilder Van Voorden, een havengezicht getaxeerd op 4.000 euro.

Verder werden er objecten aangeboden met een decoratieve waarde en een aantal objecten met een waarde variërend tussen de 50 en 600 Euro. “Al met al een geslaagde dag die gezien de publieke belangstelling herhaald zal worden in het najaar van 2018“, aldus de Historische Vereniging Barendrecht.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »