Slootjesdag in de Zuidpolder op woensdag 6 juni: "Wat leeft er bij jou in de sloot?"

BARENDRECHT – In de Zuidpolder vindt op woensdagmiddag 6 juni van 14:00 tot 17:00 uur weer de landelijke Slootjesdag plaats. De start is bij de parkeerplaats naast De Kleine Duiker. Volg vandaar de pijlen naar het slootje.

Kinderen tussen de 4 en 12 jaar en hun (groot)ouders kunnen ontdekken hoe bijzonder het leven in een doodgewone sloot is. Er staan natuurgidsen klaar die helpen om waterdiertjes te vinden en samen met de deelnemers proefjes te doen met water.  Vergeet niet om je laarzen mee te nemen!

Slootjesdag

Dit jaar vindt alweer de vijfde editie van de IVN Slootjesdagen plaats. Het is de tweede keer dat er in Barendrecht aan mee wordt gedaan. Aanmelden kan via de website van natuurvereniging-ijsselmonde.nl en telefonisch via. 0610701391. “Het belooft een heel leuke en leerzame middag te worden

Slootjesonderzoek

Op deze dag wordt er meegedaan aan een landelijk wateronderzoek. In heel het land worden tijdens de Slootjesdagen gekeken welke diertjes in een bepaalde sloot leven. Ga op zoek naar de grote spinnende watertor, ontdek wie er in de zomer op het water kan schaatsen en probeer de snelste zwemmers van de sloot te vangen.

Tijdens deze de IVN Slootjesdag wordt voor het eerst de waterkwaliteit onderzocht met citizen science. Deelnemers van de slootjesactiviteiten tellen waterdiertjes en doen waterproefjes.  Ook wordt naar de waterplanten gekeken. Deze geven namelijk een belangrijke aanwijzing of de sloot schoon, matig- of sterk vervuild is: “Op deze manier en met nog wat andere proefjes gaan we vaststellen hoe het met de waterkwaliteit van onze sloot gesteld is. De waarnemingen worden vastgelegd op een speciale onderzoekskaart.

De resultaten worden ingevoerd via ivn.nl/slootjesdagen. Je ziet dan gelijk wat de score van jouw slootje is. Met de resultaten brengen wetenschappers in kaart hoe gezond Nederlandse slootjes zijn.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Aankondigingen« | »