Energiebesparing van 75 procent door dynamische led-licht in Tweede Heinenoordtunnel

BARENDRECHT – Rijkswaterstaat heeft nieuwe verlichting aangebracht in de Tweede Heinenoordtunnel. In deze tunnel, die geschikt is voor agrarisch verkeer, fietsers en voetgangers, zijn de tl-lampen vervangen door ledverlichting. Met deze duurzame stap wil Rijkswaterstaat qua licht zo’n 75 procent energie besparen.

In de twee tunnelbuizen van de Tweede Heinenoordtunnel hingen tot voor kort maar liefst 1250 tl-lampen. Inmiddels zijn deze ingeruild voor 200 ledlampen, een aanzienlijk lager aantal. ‘Toch blijft de beleving qua licht voor tunnelgebruikers hetzelfde‘, vertelt Johan Naber, als technisch manager van Rijkswaterstaat betrokken bij dit project. ‘Dat komt omdat ledlampen veel breder en verder kunnen stralen. Voor hetzelfde resultaat kan dit type verlichting dan ook verder uit elkaar hangen. In de nieuwe situatie hangt er iedere 8 meter een ledlamp.

Dynamische ledverlichting

Minder lampen betekent minder energieverbruik. Bovendien is ledverlichting zuiniger dan tl-verlichting. Al met al levert de nieuwe situatie een energiebesparing van ongeveer 50 procent op. Naber: ‘Dat is natuurlijk een mooie winst. Maar we willen nóg meer besparen door de verlichting dynamisch te maken. Dynamisch betekent dat de ledlampen in de donkere uren minder fel schijnen dan wanneer het buiten licht is. Daarnaast gaan ze in een spaarstand wanneer er niemand in de tunnel is. Vooral in de nachtelijke uren met weinig verkeer kunnen we zo veel energie besparen.

Veiligheidsgevoel Tweede Heinenoordtunnel voorop

De komende weken onderzoekt Rijkswaterstaat hoeveel energiebesparing deze dynamische verlichting oplevert. Daarbij staat het veiligheidsgevoel van tunnelgebruikers steeds voorop. Naber: ‘Dat mag uiteraard niet in het geding komen. Zelfs bij de spaarstand blijft er nog ruim voldoende licht in de tunnel om goed te kunnen zien. En zodra iemand de tunnel nadert gaat de verlichting automatisch in de normale stand. Op deze manier kunnen we het energieverbruik mogelijk verminderen tot minder dan een kwart van de oorspronkelijke tl-lampen. Half april moet het precieze percentage duidelijk zijn.

20 procent minder energie in het jaar 2020

De duurzame verlichting in de Tweede Heinenoordtunnel is één van de projecten waarmee Rijkswaterstaat invulling geeft aan de ambitie om als organisatie 20 procent minder energie te verbruiken in 2020.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »