Ooievaarsnest onthuld bij De Kleine Duiker: "Barendrechts nest met ooievaars echtpaar en jongen"

BARENDRECHT – [Foto’s] Ondanks de snijdende wind waren afgelopen woensdag bijna 40 mensen getuige van de oplevering van het ooievaarsnest bij De Kleine Duiker. Samen met initiatiefnemer Wout Groenendijk werd door wethouder Peter Luijendijk met het onthullen van een ooievaar, het nest opgeleverd.

Het nest staat midden in een van de weilanden van De Kleine Duiker en is te zien vanaf de wandelpaden langs het water. De initiatiefnemer hoopt dat er, misschien zelfs dit jaar nog, een ooievaars echtpaar gebruik gaat maken van het nest.

Vogelnestjes

In de hooimijt werden onder leiding van leden van de Natuur- en milieuvereniging IJsselmonde door de aanwezige kinderen vogelnestjes in elkaar geknutseld. Zo’n 20 kinderen trotseerden de snerpende kou om samen met hun moeder, oma of opa, op de Kleine Duiker een vogelhuisje te maken. “Na afloop mochten de kinderen hun huisjes mee nemen. Nu is het de beurt aan de vaders om de huisjes op te hangen in de tuin om zo Barendrecht weer een beetje vogelvriendelijker te maken“, aldus Ad Konijnendijk van de natuurvereniging.

Ooievaarsnest

Initiatiefnemer voor de bouw van een ooievaarsnest bij De Kleine Duiker is dhr. Wout Groenendijk. Ruim anderhalf jaar geleden zag hij een ooievaarspaar stuntvliegen boven de Zuidpolder. Daarnaast zag hij ook regelmatig ooievaars in de buurt van Lombardijen.

Die prachtige vliegshow die hij steeds weer voor zich zag gunde hij meer mensen. Een ooievaarsnest in de Zuidpolder, een eigen Barendrechts nest zou dat idee dichterbij brengen. Een ooievaars echtpaar dat jaarlijks terugkomt en jongen voortbrengt.

Samenwerking

Initiatiefnemer Wout had inmiddels contact met Ad Konijnendijk van de Natuur- en Milieu Vereniging IJsselmonde, die het maken van nestkastjes door kinderen heeft georganiseerd. Karwei werd als sponsor hiervoor gevonden. Wout zelf zorgde voor sponsoren voor de nestpaal.

Dankzij zijn netwerk uit zijn vorige baan is het gelukt om de medewerking te verkrijgen. Daarnaast heeft de familie Rob en Mireille van Steenwijk een flinke bijdrage gegeven. De andere sponsoren zijn: Kraaijeveld – grond-, weg-, en waterbouw; Flier Systems Barendrecht; GKB Machines Barendrecht; Onnink Staalbouw Barendrecht; Modelspoor Barendrecht, Dekafloor Verwarming Barendrecht en de fam. H. den Breejen uit Barendrecht.

Het samenstellen en plaatsen is vervolgens gedaan door personeel en vrijwilligers van De Kleine Duiker. De gemeente Barendrecht zorgde in zeer korte tijd voor een omgevingsvergunning.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »