Station Barendrecht (Oostzijde)

BARENDRECHT – Spoorbeheerder ProRail laat een nieuwe verkeersleidingspost bouwen in Barendrecht. Het gebouw komt recht tegenover het station in Barendrecht en moet er over een aantal jaar staan. Op de nieuwe locatie wordt de post Rotterdam samengevoegd met de post op emplacement Kijfhoek. Ook de incidentenbestrijders van ProRail krijgen een eigen plek in het nieuwe gebouw.

Gekozen is voor de gemeente Barendrecht omdat het een goed te bereiken plek is, die voor de incidentenbestrijders centraal ligt in de regio. Ook emplacement Kijfhoek, van waaruit het spoorgoederenvervoer op de Betuweroute wordt aangestuurd, is vanaf daar snel te bereiken“, aldus ProRail.

Nieuwbouw Verkeersleiding

De Verkeersleiding is op dit moment gehuisvest in gebouwen die niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd (gebouwd in de jaren zeventig). De incidentenbestrijders van ProRail hebben meer ruimte nodig voor hun wagenpark en materiaal. ProRail: “Door deze wensen te combineren kunnen we geld besparen. Ook kunnen incidentenbestrijding en verkeersleiding op de nieuwe post beter samenwerken.” De bouw van de verkeersleidingspost start naar verwachting in 2020.

Wethouder Dirk Vermaat is blij dat ProRail voor Barendrecht gekozen heeft: “We verwelkomen ProRail van harte in Barendrecht. De komst van ProRail brengt werkgelegenheid met zich mee en biedt op deze zichtlocatie langs het spoor een kwalitatief hoogwaardige invulling van het bedrijventerrein BT-Oost. De komende jaren staan in het teken van de verdere ontwikkeling van de plannen en de bouw van het nieuwe gebouw.

Duurzaamheid

ProRail wil het spoor en haar gebouwen zo duurzaam mogelijk maken. Dat geldt ook voor de te bouwen verkeersleidingspost in Barendrecht: “Dat proberen we te bereiken door energieneutraal en ‘circulair’ te bouwen. Circulair bouwen betekent dat we er alles aan doen om verspilling van grondstoffen en materialen te voorkomen. Door circulair en energieneutraal te bouwen verminderen we CO2-uitstoot.

Grondaankoop

Er is een optieovereenkomst voor de beoogde locatie afgesloten. “De gesprekken met de gemeente voor de grondaankoop verlopen in goede harmonie“, zo laat ProRail weten. Het zal nog enkele jaren duren voordat het gebouw er daadwerkelijk staat.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »