Fietsenstalling (Stationsplein) bij het NS station van Barendrecht aan de Stationsweg

BARENDRECHT  – Het aantal (aangiften van) fietsendiefstallen in Barendrecht is in de afgelopen maanden aanzienlijk gedaald. In september 2017 werd er 70 keer aangifte gedaan van een gestolen fiets, in december daalde dit aantal tot 9.

Met name de extra inzet van aspirant-beveiligers rond de Middenbaan en het NS-station en aanhoudingen van fietsendieven door de politie hebben positief bijgedragen aan de daling“, aldus de gemeente Barendrecht.

Beveiligers

Burgemeester Van Belzen, die in oktober 2017 nog moest waarschuwen voor een “ware golf van fietsendiefstal“, is blij met de huidige verbetering: “Als gemeente faciliteren we stallingsmogelijkheden, houden we toezicht en sporen we politie aan te surveilleren. Verder proberen we iedereen bewust te maken van hun eigen rol bij dit alles.

Vanwege de afname van het aantal aangiften verlengt de gemeente het project met de aspirant-beveiligers van KUVA beveiligersopleidingen. Zij surveilleerden een aantal uren per werkdag hoofdzakelijk rond de Middenbaan en het NS-station, de plekken waar frequent fietsendiefstallen plaatsvonden. Op deze locaties is het aantal (aangiften van) fietsendiefstallen teruggelopen tot 1 per vier weken.

Aanhoudingen

De politie heeft de afgelopen maanden een aantal fietsendieven aangehouden en verhoord. Het Basisteam Oude Maas van de politie heeft bijvoorbeeld zes verdachten van hun bed gelicht. Ook dit draagt bij aan de positieve cijfers.

De burgemeester noemt de toegenomen oplettendheid van de bewoners van Barendrecht als derde succesfactor. “Denk bijvoorbeeld aan de twee jongens van ongeveer 14 jaar oud die medio oktober getuigen waren van een fietsendiefstal. Zij belden 112 en gaven het signalement van de fietsendieven door. Hierdoor kon de politie de twee nog jeugdige fietsendieven aanhouden.

Aangifte cijfers per maand en per locatie:Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »