Plan: Ondergrondse containers in Barendrecht legen vóórdat ze vol zijn

BARENDRECHT – De gemeente werkt op dit moment aan een plan om te voorkomen dat (ondergrondse) afvalcontainers vol raken. Een volle container zorgt regelmatig voor frustraties omdat inwoners (met hun afval) door de wijk naar de volgende container moeten wandelen. In andere gevallen wordt afval juist naast de container gedumpt.

Het plan is om de ondergrondse afvalcontainers te gaan voorzien van een ‘vulgraadsensor’. Deze sensor geeft een signaal af met informatie over hoe vol deze is. De vuilniswagen kan vervolgens efficiëntere routes rijden om te voorkomen dat ze helemaal vol raken.

Afvalbeleid

Het plaatsen van sensoren past binnen het dienstverleningsbeleid van de gemeente Barendrecht. Ook past het binnen het  afvalbeleid“, aldus de gemeente Barendrecht: “Vulgraadsensoren zijn inmiddels in veel gemeenten in gebruik. Wij hebben onze wens gebaseerd op ervaringsgegevens elders.

Het plan wordt momenteel nog uitgewerkt door de gemeente en zal naar verwachting in het najaar worden behandeld in de gemeenteraad. Indien de raad akkoord gaat zal de uitvoering in 2018 plaatsvinden, na een aanbestedingstraject.

Vaste of flexibele routes

De sensoren kunnen meten hoe vol de container is en sturen deze informatie door naar de gemeente: “Je gebruikt de data om de containers te legen, en je kunt hiermee voorspellen wanneer de containers vol zijn“, aldus de woordvoerder van de gemeente: “Dit betekent dat er geen vaste route meer is voor het inzamelen van het afval. Alle vergaarde informatie wordt in de ochtend verwerkt tot een route. De medewerkers van de NV BAR-Afvalbeheer houden de op maat gemaakte routes aan. Tevens krijgen we signalen als er afwijkingen zitten in dat patroon.

De huidige routes zijn nog gebaseerd op ‘normaal gebruik’, maar als iemand vanwege een schoonmaak of verhuizing plots veel afval heeft kan de container snel vol raken. “Dat is niet verboden, maar wij zien uiteraard liever dat mensen dan naar het afvalaanbiedstation komen. Daarnaast doen sommige inwoners ook afval van een te groot formaat in de container, zoals karton. Dan raakt de container verstopt. In beide gevallen is er hinder voor de buurt.“, aldus de gemeente.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »