Henry Dunantlaan richting rotonde 1e Barendrechtseweg

BARENDRECHT – Het nieuwe kruispunt  op de 1e Barendrechtseweg zal sensoren krijgen die voor meer comfort voor fietsers moeten zorgen. Dankzij een tweetal sensoren bij het verkeerslicht krijgen fietsers in bepaalde gevallen vaker en/of langer groen licht.

Het gaat om een regensensor en een thermische sensor die fietsers kan ‘zien’ aankomen. Als er fietsers richting het kruispunt rijden terwijl het regent, vergroot de kans dat deze fietser(s) groen licht krijgen. De sensoren komen in eerste instantie op de snelfietsroute F15 (Henry Dunantlaan <-> Dierensteinweg).

Fietsersdetectie

De eerste intelligente thermische verkeerssensor van de wereld is een sensor en detector voor o.a. fietsdetectie. De sensor heeft geen licht nodig om te werken, maar gebruikt de energie uit voertuigen en fietsers. Dit stelt de sensor in staat om voertuigen en fietsen in het donkerste van nachten, over een lang bereik en in de moeilijkste weersomstandigheden te detecteren“, aldus wethouder Luijendijk (verkeer). Voor de overige richtingen gaat de gemeente subsidie (proberen) aan te vragen.

In de huidige situatie (rotonde) hebben fietsers altijd voorrang bij het passeren van de rotonde. Bij het nieuwe kruispunt zullen ook fietsers moeten wachten voor het rode licht. Er zal door het gebruik van de sensoren op een andere manier rekening worden gehouden met een soepele doorstroming voor de fietsers.

Werkzaamheden

De werkzaamheden om de rotonde om te vormen tot kruispunt met verkeerslichten beginnen volgende maand. Begin september moet het nieuwe kruispunt gereed zijn. Gedurende de werkzaamheden zal het verkeer ernstige hinder ondervinden.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »