Vrijwilligers Buurtpreventie Barendrecht

BARENDRECHT – Een nieuwe vrijwilliger van het Buurtpreventie team in Barendrecht schreef over haar belevenissen tijdens één van de eerste ‘diensten’.

Buurtpreventie heeft hoofdzakelijk als doel om zichtbaar aanwezig te zijn zodat ze kunnen ‘horen, zien en melden’ in het geval van verdachte situaties en overlast. Hiervoor wordt samengewerkt met de gemeente (BOA’s) en politie. Ook zetten ze zich regelmatig in om inwoners tips te geven tegen bijvoorbeeld fietsendiefstal of woninginbraak. De medewerk(st)ers van Buurtpreventie zijn vrijwilligers die inzetten voor veiligheid in Barendrecht.

De nieuwe vrijwilligster (naam bekend; wenst anoniem te blijven) liep eind 2016 mee met een bestaande groep Buurtpeventie medewerkers door de wijken van Barendrecht en maakte onderstaand verslag van de avond. Inmiddels is ze onderdeel geworden van het team en loopt/fietst/rijdt ze vaker mee door de wijken van Barendrecht:


Een avondje mee met Buurtpreventie

Om te ervaren wat buurtpreventie nu eigenlijk is, ga ik een avondje mee op pad. De avond bleek toch heel anders te zijn dan dat ik dacht, mijn beeld bij buurtpreventie was heel anders. Ik heb mij verbaasd over de communicatie tussen buurtbewoners en de rol van buurtpreventie. Na het aantrekken van mijn hesje gaan we op pad, buurtpreventie duidelijk herkenbaar aan hun fel gele jassen.

We beginnen met een eerste rondje door de wijk. Bij de zgn. hotspots maken we een stop. Er wordt gekeken of er zich inderdaad (overlastgevende) jongeren ophouden. Ondertussen wordt er in de straten rondom de hotspots gekeken of er andere afwijkende dingen waar te nemen zijn. Geen jongeren op de hotspots. Ook geen sporen van zwerfvuil of slagroomspuitomhulsels. Leuk is het om te zien dat er mensen zijn die echt voor het raam zitten om te kijken als zij buurtpreventie voorbij zien komen. En er wordt dan ook gezwaaid of geruststellend geknikt.

Er is een melding gemaakt bij het station van een groepje wat zich afwijkend gedraagt. Op weg naar het station wordt er vuurwerk gegooid, helaas niemand te zien. Er hangt een groepje jongeren bij het station deze zouden zich vervelend gedragen, ondertussen worden er twee jongetjes op onverlichte fietsen aangesproken dat zij niet van het talud af moeten fietsen. Zelf beginnen de knapen excuses te maken over het niet hebben van verlichting. Advies: jongens neem de lift! Excuserend nemen de jongens de lift. Het groepje dat lastig zou zijn voelen zich bekeken en vertrekt.

Opvallend is dat wij naast deze knapen nog heel veel meer fietsers tegen komen zonder licht. Schatting? 100 fietsers minimaal! Ja echt Barendrechts! Volgens mij hebben we het uitgevonden fietsten zonder licht! Die lampjes zijn niet duur en overal te koop. Hang ze aan je fiets dat verlengt je eigen levensduur en scheelt een ander een levenslang schuldgevoel!

Verbazingwekkender vond ik dat er ook (bezorg)brommers en zelfs auto’s met te weinig of niet goed werkende lampen deelnemen aan het verkeer. Sommige mensen werden erop geattendeerd dat zij slecht verlicht op weg zijn. Te grappig om de excuses aan te horen. Ohohoh! Wat een smoezen.

Na een korte ontmoeting met de boa’s beginnen er een aantal Whatsappgroeps appjes binnen te druppen. Jongeren, geluidsoverlast… Samen met twee collega’s die op het Middeldijkerplein aanwezig zijn gaan we op pad op zoek naar de jongeren. Zaklampen aan en al goed luisterend treffen we alleen een kwakende eend aan, de jongeren zijn al gevlogen. Nog geen tien minuten later komt er via de Whatsapp groepsapp een melding binnen dat dezelfde jongeren mogelijk verderop in de wijk zijn. Dan maar door naar dat adres. Helaas geen jongeren aangetroffen. Het is fors beginnen te sneeuwen. In de Whatsapp groepsapp wordt door ons gemeld dat wij zijn gaan kijken en dat de jongeren er niet meer zijn.

Daarna volgt een melding over geluidsoverlast. De eerste vraag die rijst is natuurlijk wat is geluidsoverlast? Wij gaan naar het adres toe om te horen of er nu echt zoveel lawaai is. De moeder van het jarige Jobje komt naar buiten. Zij legt uit dat zij echt geflyerd heeft in het rijtje waar zij woont en het rijtje wat erachter ligt. Redelijk aanvaardbaar lawaai en na twaalf uur zou het geluid sowieso over zijn.

Wij gaan verder op pad het wordt kerstachtig wit buiten en het rijtempo neemt wat af. Dat wordt straks sneeuwballen gooien. Onderweg worden kapotte lantaarnpalen langs de doorgaande weg aangemeld bij de gemeente. Op de vier wijkgroepsapps blijven de hele avond meldingen binnenkomen. Veel mensen reageren ook op een melding. En op die reactie volgt dan weer een reactie.  Gevolg: bevlogen groepsapp-gesprekken tussen buurtbewoners. Wat uiteindelijk het doel voorbij schiet. Men lijkt wel te vergeten waar het eigenlijk voor bedoeld is. Jammer.

Tussendoor worden melders persoonlijk gebeld dat er iets met de melding is gedaan. Ook wordt een aantal buurtbewoners gemeld dat men zelf de politie moet bellen omdat buurtpreventie niets met de melding mag doen. Het blijft natuurlijk toch bij horen zien en melden! Een heel mooie meerwaarde is volgens mij dat sommige telefoontjes naar de politie worden uitgefilterd. Meldingen zoals vermeend geluidsoverlast en jongeren die luidruchtig zijn of ondoordacht gevaar kunnen vormen. Ook merk je dat mensen zich meer bewust worden van hun eigen gedrag. Deur op slot? Oh ja!

Ik denk ook zeker dat het een meerwaarde is voor zowel boa’s als politie dat buurtpreventie bestaat. Als ik zie hoeveel meldingen er door buurtpreventie op worden gelost welke anders mogelijk bij politie terecht waren gekomen, super. Ook zitten er meldingen bij waarvan ik denk dat zij niet snel gemaakt zouden worden bij politie. Of die wel gemaakt worden maar waarvan je denkt “Moet dat nu op deze manier”?! Dit is een belasting voor de politie.

Om heel Barendrecht veiliger te maken en veilig te houden zou het fijn zijn als er meer mensen zich als vrijwilliger willen melden bij het team buurtpreventie. Er zijn nog veel vrijwilligers nodig. Kom uit die stoel en beweeg heerlijk buiten. Je kunt als op allerlei manieren deelnemen. Op de fiets, lopend of met de auto. Kies wat bij je past. Je komt in contact met buurtbewoners. Je leert hen beter kennen en het is hartstikke gezellig. Samen op pad in de wijk om de wijk veiliger te maken.

Lijkt het je wat? Loop een keer mee! Wie weet vind je het net zo verbazingwekkend leuk als dat ik het heb ervaren! En wat mij betreft petje af voor het enthousiasme en zeker ook de vrijwillige inzet van de vrijwilligers, zeker ook op hun zaterdagavond. Mannen, vrouwen en jongeren die de straat opgaan op hun vrije zaterdag. Geweldig om te zien hoe zij zich vol inzetten voor de wijk.




Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht



« | »