Bethelkerk, Barendrecht

BARENDRECHT – Eerder dit jaar besloot de Algemene Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Barendrecht om de Bethelkerk en Triomfatorkerk vanaf 2018 te koop te zetten. Oorzaak hiervan is de terugloop in het ledenaantal en dus dalende inkomsten.

Barendrechter Vincent Lagerwaard is een petitie begonnen om de Bethelkerk te ‘redden’ van een mogelijke verkoop: “De Bethelkerk is gezichtsbepalend voor Barendrecht centrum. Wie zal dit gebouw niet missen als het met de grond is gelijk gemaakt!

Voorstel

Vincent: “Ik heb het volgende voorstel. Dit voorstel  wil ik in een petitie omzetten. De gemeente Barendrecht koopt de parkeerplaatsen  van de Bethelkerk voor een bedrag van 650.000 euro. De gemeente Barendrecht koopt verder de toren van de Bethelkerk voor 450.000 euro en zij neemt ook het onderhoud voor haar rekening. In de toren van de Bethelkerk kan de gemeente Barendrecht een carillon (klokkenspel) ophangen en op feestelijke dagen kan de gemeente het carilllon laten spelen. Verder kan de gemeente als eigenaar de kerkklokken gebruiken in geval van calamiteiten. Denk  ook aan de situatie waarbij de mobiele netwerken uitvallen.

Totaal betaalt de gemeente Barendrecht 1.100.000 euro aan de PKN. Als het PKN bestuur binnen 15 jaar de Bethelkerk alsnog te koop wil aanbieden, kan dit alleen aan de gemeente Barendrecht voor 350.000 euro. De gemeente kan de grond dan met  winst verkopen. Indien de PKN binnen 15 jaar de Bethelkerk wil behouden als kerk, dan betaalt ze 450.000 euro aan de gemeente Barendrecht. De toren en de parkeerplaatsen blijven in dat geval het eigendom van de gemeente Barendrecht.

Petitie

Er zijn minimaal 50 ondertekenaars nodig om een petitie (Burgerinitiatief) in te kunnen dienen. “Het burgerinitiatief is bedoeld om inwoners de kans te geven zelf een voorstel aan de gemeenteraad van Barendrecht te doen“, aldus initiatiefnemer Vincent Lagerwaard.



Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht



« | »