Mobiele Camera Unit (MCU) op de Middenbaan

BARENDRECHT – De burgemeester van Barendrecht overweegt een samenwerking aan te gaan met Ridderkerk en Albrandswaard op het gebied van mobiel cameratoezicht. In Barendrecht wordt de Mobiele Camera Unit (MCU) regelmatig ingezet op plaatsen waar veel fietsen worden gestolen, inbraken plaatsvinden of een straatroof heeft plaatsgevonden. Ridderkerk en Albrandswaard hebben ook een ‘mobiele camerapaal’ aangeschaft.

Van Belzen heeft bij de politieke partijen in Barendrecht gepeild hoe ze tegenover het samenwerkingsvoorstel met de BAR gemeenten staan. Het plan werd positief ontvangen.

Pakkans vergroten

Het voordeel van een mogelijke samenwerking is dat Barendrecht op bepaalde momenten 2 of 3 camera’s tegelijkertijd kan inzetten. De burgemeester hoopt daarmee de ‘veiligheidswinst’ te verhogen en zo de pakkans te vergroten met gerichte acties. Het afgelopen jaar werd de Barendrechtse camera 5 keer ingezet: aan het Middeldijkerplein, de Middenbaan, de Dierensteinweg, Buitenoord en op het Binnenhof. Iedere inzet duurt maximaal 5 dagen, oftewel “hij staat heel veel dagen niets te doen, terwijl er misschien in andere gemeenten wel problemen zijn die we kunnen oplossen“, aldus van Belzen.

Uitlenen

Daar staat echter tegenover dat ‘onze’ camera ook uitgeleend kan worden aan Ridderkerk en Albrandswaard. De burgemeester verzekert dat dit niet zal gebeuren als de camera al wordt ingezet in Barendrecht of staat gepland om ingezet te worden. Volgens van Belzen ziet de politie een ontwikkeling dat het wel eens nodig kan zijn om meerdere camera’s in te zetten. “Ik vind het zelf ook wel even spannend, kunnen we daar inderdaad de slagkracht en de pakkans mee vergroten?“, aldus de burgemeester. Zijn voorstel is om dit bijvoorbeeld een jaar uit te proberen en aan het eind van het jaar terug te koppelen hoe vaak de camera is ingezet in andere gemeenten.

MCU inzet Middenbaan

Begin en eind december zal de MCU op de Middenbaan worden geplaatst “in het kader van het Donkere Dagen Offensief en vanwege de drukte met de sinterklaas/kersttijd en de Oud en Nieuwviering“. Aangezien Barendrecht momenteel maar één MCU heeft kan er maar op één locatie cameratoezicht worden geplaatst.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »