Familie Galloway runderen losgelaten in Zuidpolder: "Hopen op kalfjes"

BARENDRECHT – [Foto’s + Video] Wethouder Ingeborg Monhemius heeft vanochtend (Donderdag 29 september 2016) vier Galloway runderen vrijgelaten in de Zuidpolder. De dieren wandelen vrij rond in een afgebakend gebied binnen de Zuidpolder, bezoekers kunnen hier binnen wel tussen de dieren door wandelen. Het is echter niet de bedoeling om de dieren te voeren of te aaien. Hoewel de runderen niet gevaarlijk zijn, wordt geadviseerd om op minimaal 25 meter afstand te blijven. Honden zijn voor de rust van deze dieren niet toegestaan in het gebied.

Vanochtend kwamen zo’n 30 omwonenden en andere geïnteresseerden kijken bij het loslaten van de dieren. De runderen kwamen aan in een grote trailer, maar de auto die de trailer trok kwam vast te zitten in het zand. Met de hulp van boer Richard kon de auto worden losgetrokken, hij kwam vanaf de Kleine Duiker met een tractor helpen. Uiteindelijk konden de dieren, ietsjes later dan gepland, worden vrijgelaten in het gebied.

Kudde

De kudde bestaat uit 4 Galloway runderen, een van oorsprong Schots ras. Er leven momenteel 3 volwassenen en 1 kalfje in de Zuidpolder. Ze hebben hier 6,5 hectare grond tot hun beschikking en kunnen in principe het gehele jaar zelfstandig overleven in dit gebied. De dieren grazen het gras weg en kunnen dankzij de helling langs de waterpartij ook water drinken. Alleen tijdens bijvoorbeeld een zeer strenge winter zullen de dieren worden bijgevoerd. Dit wordt gedaan door de stichting Free Nature. Deze stichting heeft de runderen naar Barendrecht gehaald.

Kleintjes

De dieren leven in familieverband en hebben een ‘leider’: één van de vrouwtjes bepaalt wat de groep op welk moment gaat doen. Daarnaast is er een mannetje onder de volwassenen, deze moet de komende tijd hopelijk gaan zorgen voor familie-uitbreiding. De stichting Free Nature hoopt dan ook dat er kalfjes bij zullen komen. Mocht het op een bepaald moment te druk worden in het gebied, dan zullen runderen worden overgeplaatst naar andere gebieden.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht


Video: BarendrechtNU

(Op alle video's berust copyright. Video's mogen zonder toestemming v.d. maker niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)


Fotograaf: Jordi Menheer, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »