Kunstwerken Eftelingrotonde (1e Barendrechtseweg, Barendrecht)

BARENDRECHT – Vanwege de openstelling onderdoorgang A29 (Harmonielaan) zal er volgend jaar een kruispunt (met verkeerslichten) worden aangelegd op de huidige locatie van de ‘Eftelingrotonde’. Op deze rotonde staan momenteel nog een drietal kunstwerken. Met het op termijn verdwijnen van de rotonde zullen ook de kunstwerken moeten worden verplaats.

Het kunstwerk dat momenteel op de rotonde Henry Dunantlaan-1e Barendrechtsweg-Dierensteinweg staat, zal binnenkort worden verplaatst naar de rotonde op de Dierensteinweg nabij de Bongerd. De gemeente heeft hier in overleg met de kunstenaar en de culturele raad toe besloten. Het kunstwerk zal in het najaar worden verplaatst vanwege het plantseizoen. Het groen op de rotonde kan dan gelijk worden aangeplant.

Eftelingrotonde?

In Barendrecht staat de rotonde bekend onder de naam ‘Eftelingrotonde’. Officieel heet het kunstwerk van Hans van Bentem ‘Motorist Monument’. De drie kunstwerken op de rotonde werden in 2007 onthuld. Bekijk hier een kort video item (1 minuut) uit 2009 over de kunstwerken en de kunstenaar (vanaf 8 minuut 30 seconden). “Deze kunstwerken moeten het verlangen opwekken naar verre oorden en bestemmingen die alleen in de verbeelding ontstaan“. Zou Barendrecht zo op de naam van de Efteling zijn gekomen..? Tevens wordt in de video uitgelegd dat de kunstenaar toentertijd hoopte “dat het kunstwerk gaat functioneren als een soort baken, een verwelkoming bij de entree van Barendrecht en als plek voor een moment van verwondering en vervreemding.“.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »