Defecte trein in spoortunnel veroorzaakt stinkend schuim en vertragingen

BARENDRECHT – Bij de spoortunnel van Barendrecht zijn per direct extra veiligheidsmaatregelen ingesteld nadat de brandmeldinstallatie gisteren (Vrijdag 2 september 2016) een loos alarm veroorzaakte. Door dit alarm werd de schuimblusinstallatie ingeschakeld en kwam de tunnelbuis vol (blus)schuim te staan. Het personen en goederenvervoer kwam uren lang stil te liggen. “Bij de schoonmaakwerkzaamheden is vastgesteld dat de aanvoerleiding van het blusschuim is gebroken“, aldus burgemeester van Belzen.

Door het defect kan er momenteel alleen met water worden geblust bij een incident. Er zijn extra maatregelen genomen indien er de komende tijd toch een incident plaatsvindt. Hulpdiensten zullen direct opschalen om eventuele ernstige incidenten aan te kunnen pakken.

Maatregelen

Van Belzen: “Om te beoordelen wat het ontbreken van blusschuim betekent voor het vervoer van gevaarlijke stoffen, heb ik nog dezelfde avond overleg gevoerd met de veiligheidsregio en de directie van ProRail.” Totdat de blusinstallatie is hersteld zullen er 24/7 twee brandwachten aanwezig zijn bij de tunnel, zullen alle machinisten extra veiligheidsinstructies krijgen en is er voor gezorgd dat er op korte afstand een schuimblusvoertuig van de brandweer paraat staat. Mocht het incident dit vereisen, dan kan de brandweer alsnog met schuim blussen. Uit de informatie wordt niet duidelijk waar het schuimblusvoertuig is gestationeerd. “De beschikbaarheid van blusschuim is ten behoeve van het vervoer van gevaarlijke stoffen een vereiste“, aldus de burgemeester.

Herstel en onderzoek

De betrokken partijen verwachten dat het herstel donderdag 8 september gereed zou moeten zijn. ProRail zal een plan van aanpak opstellen voor het herstel de komende dagen. Er zal tevens worden onderzocht waarom het alarm regelmatig onterecht een alarmmelding geeft en daarmee de tunnel vol schuim zet.

Update 6 september: Burgemeester van Belzen heeft laten weten dat de herstelwerkzaamheden niet tot aanstaande donderdag zullen duren, maar tot volgende week dinsdag 13 september. In de tussentijd worden de extra maatregelen geëvalueerd. De herstelwerkzaamheden zullen gefaseerd per tunnelbuis worden uitgevoerd waardoor bepaalde maatregelen mogelijk al eerder kunnen worden afgeschaald.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »