Krakers uit woning Bongerd gezet: "Gemeente hakt in dak vol asbest"

BARENDRECHT – [Foto’s + Video] Een vijftal krakers is gistermiddag (Woensdag 6 juli 2016) om 13:00 uur uit de beheerderswoning op sportpark de Bongerd gezet. Zo’n 20 tot 30 mensen, waaronder ambtenaren, BOA’s, politie, slopers, water/energie bedrijf en ander personeel, was aanwezig om de woning direct onbewoonbaar te maken. De krakers verloren een kort geding tegen de gemeente Barendrecht om in de woning te mogen blijven.

Bekijk hier de foto’s en video van de (binnenkant van de) woning vlak voor de sloop. BarendrechtNU ging op uitnodiging van de krakers langs om hun kant van het verhaal aan te horen na het bericht van het college.

Sloop tegenhouden

De krakers hebben tot het laatste moment geprotesteerd tegen de sloop. Ze vonden het niet kunnen dat de gemeente ze uit de woning zet vanwege de aanwezige asbest in het dak, maar de gemeente nu wel “het dak vernielt met een machine, zonder veiligheidsmaatregelen of mannen in witte pakken“. Gas, water en licht zijn ook direct afgesloten om de woning onbewoonbaar te maken. Ook de, volgens de bewoners beschermde, vleermuizen in het dak en ontbreken van een sloopvergunning waren geen reden om de (gedeeltelijke) sloop af te blazen.

Veiligheid

De krakers werden enige tijd geleden geconfronteerd met een brief  van de gemeente over de slechte staat van de woning en de daarbij behorende veiligheidsrisico’s. De vijf krakers hebben daarom gezamenlijk enkele maatregelen genomen, zoals het ophangen van CO/brandmelders, het hebben van brandblussers/blusdekens en het repareren van lekkages. Ook schade aan de woning, volgens de bewoners aangericht door de vorige krakers, is hersteld.

Opknappen

Recent waren ze begonnen met het schilderen van de binnen en buitenkant van de woning. De verf zat nog vers op de keukendeurtjes toen de slooplui al klaar stonden om naar binnen te gaan. Ook klachten met de CV hebben ze naar eigen zeggen willen oplossen, maar hiervoor moest de gemeente een akkoord geven en deze werd niet gegeven. Een laatste poging om de sloop af te wenden door een inspecteur het huis als veilig te laten bestempelen mislukte. Er bleek niet genoeg tijd en geld om de inspecteur een rapport op te laten stellen, zo vertelde een van de bewoners.

“Van Barendrecht gaan houden

De vijf krakers staan nu naar eigen zeggen op straat. Ze hebben nog geen nieuw onderdak, maar waarschijnlijk zal er een ander pand worden gekraakt. Mede op advies van een gemeenteambtenaar wordt anti-kraak overwogen. De spullen en meubels uit de woning zijn (tijdelijk) ondergebracht bij vrienden van de voormalige bewoners van de Bongerd. ‘s Avonds om half negen werden de laatste spullen die buiten waren gezet opgehaald en afgevoerd. Voormalig bewoner Ruud is teleurgesteld over de sloop: “Ik ben wel van Barendrecht gaan houden“. Hij gaf aan niet uit politieke overwegingen te kraken, maar simpelweg omdat hij geen geld heeft.

Overlast

Op de vraag of de krakers overlast veroorzaken kwam geen duidelijk antwoord. Er zou weinig tot geen contact met de buren rond het sportpark zijn. Twee omwonenden die de ontruiming toevallig zagen vertellen dat het “tijd werd dat ze eruit gingen“. Als omwonenden zouden ze veel geluidsoverlast hebben ervaren. De mogelijke veroorzakers, een flink aantal zeer grote geluidsboxen, werden gisteren (Woensdag 6 juli 2016) op het laatste moment verhuisd.

De woning zal binnenkort volledig worden gesloopt.



Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht


Video: BarendrechtNU

(Op alle video's berust copyright. Video's mogen zonder toestemming v.d. maker niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)


Fotograaf: Jordi Menheer, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)



« | »