Omwonenden ongerust om uitbreidingsplannen MCD supermarkt

BARENDRECHT – [Foto’s] Gisteravond (Donderdag 3 december 2015) werden omwonenden van de MCD supermarkt aan de Marijkesingel geïnformeerd over de plannen van de ondernemer om uit te breiden. Het gepresenteerde plan omvat een uitbreiding aan de kant van de parkeerplaats aan de Buitenlandse Baan. De naam zal overigens veranderen van MCD naar Boon’s Markt.

Het idee van Boon’s is om een vierkant van zo’n 500m² aan de winkel toe te voegen. Door verschuiving en uitbreiding van parkeerplaatsen zouden er tevens in totaal zo’n 20 parkeerplaatsen bij moeten komen. Hiermee zal echter ook de huidige laad en losplaats naar de andere kant van de winkel worden verplaatst: aan de Marijkesingel.

Laad- en lospunt

Juist dit punt maakt het dat (veelal) direct omwonenden van de supermarkt ongerust zijn over de plannen. Het betekent namelijk dat er drie maal per dag een vrachtwagen over de Marijkesingel gaat rijden. Zij maken zich onder andere zorgen over de verkeersveiligheid. Kinderen fietsen van en naar de basisschool in de omgeving, maar ook naar de naastgelegen sporthal. Enkele bewoners maken zich tevens zorgen over de trillingen in (en van) hun woning als er drie maal per dag een vrachtauto door de straat rijdt.

De vrachtwagen wordt in het plan aan het zicht onttrokken voor de ‘overburen’ aan de Marijkesingel door de plaatsing van een groen-scherm langs de weg.

Vrachtwagen

Onder de aanwezigen in de zaal was er tevens sterke twijfel over of dit wel beperkt zou blijven tot drie vrachtwagens per dag. De heer Willem Boon was hier gedurende de avond echter structureel duidelijk over: Hij gaf aan geen enkel belang te hebben om hierover onjuiste informatie te verspreiden: “Als later anders zou lijken, dan mag u mij daar op afrekenen.” De winkelier gaf aan extra stille vrachtwagens in te zetten die een zogeheten ‘silent mode’ (stille modus) hebben waarbij bijvoorbeeld de koeling wordt uitgeschakeld bij het lossen: “Wij proberen er werkelijk alles aan te doen. Met of zonder silent modus gaan we aan de normen voldoen“, aldus Boon’s.

De geplande route van de vrachtwagen loopt vanaf de Ziedewijdsebaan via een stukje Margrietsingel naar de Marijkesingel om vervolgens via de Binnenlandse Baan weer weg te rijden na te hebben gelost.

Discussie

Boon’s Markt leek tijdens de presentatie op zoek naar het gesprek met de aanwezigen. Voor velen van hen, zo bleek uit de reacties, viel het plan echter rauw op hun dak. Het gebrek aan samen een plan opstellen van A tot Z en de afwezigheid van alternatieve plannen viel niet goed. Een mevrouw in de zaal merkte op: “Wat u zegt en laat zien is tegenstrijdig“, doelend op het open gesprek van de avond, maar het ogenschijnlijk dichtgetimmerde plan (en planning) uit de presentatie.

De plannen zijn op dit moment in de beginfase: er zijn nog geen vergunningen aangevraagd of verleend en ook geen contracten ondertekend.

Gemeente overvallen door bezwaren

De gemeente Barendrecht hield ook een presentatie tijdens de avond. Na vragen uit het publiek bleek dat de gemeentemedewerkers wel bezwaren had verwacht, maar niet zo heftig: “De heftigheid van de bezwaren zijn een overval op ons, dit hadden we niet helemaal aan zien komen.” Aanwezigen reageerden hierop door te stellen dat de gemeente een onderzoek in de buurt had kunnen uitvoeren en daarmee kosten had kunnen besparen aan andere onderzoeken. Eén van de bewoners: “Je voelt je overvallen. Had ons gewoon vanaf begin af aan meegenomen in het proces.

De heer Boon sloot af met: “Wij proberen u met alles en iedereen tevreden te maken, maar je kunt nooit iedereen tevreden houden. (…) Als iedereen tegen is, dan zouden wij het niet doen. We proberen gemiddeld iedereen tevreden te houden.

Reden uitbreiding

De winkelier wil graag in oppervlakte uitbreiden om een groter assortiment aan te kunnen bieden. Consumenten zouden liever alles in één winkel willen halen en niet graag naar meerdere supermarkten willen gaan om het hele boodschappenlijstje in huis te halen. Op de huidige oppervlakte kan de MCD maar zo’n 70% van het assortiment kwijt. Over de toekomstige prijzen in de winkel vertelde de heer Boon: “Ik kan er momenteel nog niet te veel over vertellen, maar de prijsstelling zal u op een plezierige manier verrassen.

Aanwezigen hebben een uitnodiging ontvangen om naar het concept van de winkel te komen kijken in Vlaardingen. Met een georganiseerd busreisje door Boon’s mogen de omwonenden een keer op en neer van Barendrecht naar Vlaardingen.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht


Fotograaf: Jordi Menheer, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »