Begraafplaats, Scheldestraat, Barendrecht

BARENDRECHT – De gemeenteraad heeft dinsdagavond ingestemd met het voorstel voor de herinrichting van begraafplaats Scheldestraat. Het doel is om de ruimtelijke kwaliteit en de begraafkwaliteit op de begraafplaats Scheldestraat te behouden en waar nodig te versterken, zodat de begraafplaats ook op de lange termijn kan voorzien in de behoefte van de Barendrechtse samenleving.

Na de herinrichting is het onder andere weer mogelijk particuliere graven uit te geven.

Begraven

Het voorstel voor de aanpassingen aan de begraafplaats komt voort uit een motie uit 2013, die door de toenmalige raad is aangenomen. In het voorstel voor de begraafplaats Scheldestraat wordt de focus gelegd op begraven. Mocht er in de toekomst meer behoefte zijn naar asbestemmingen, dan kan dit worden gerealiseerd bij begraafplaats Den Ouden Dijck.

In de huidige situatie zijn er circa 219 algemene graven op de Scheldestraat aanwezig. 192 van deze graven zullen binnenkort worden geruimd.  In Barendrecht worden algemene graven voor een periode van 10 jaar uitgegeven. Nadat de graven zijn geruimd kan er daar worden gewerkt aan de herinrichting. Verder zal er op diverse plaatsen groen worden toegevoegd aan de begraafplaats. Zowel tussen velden als aan de rand van de begraafplaats zal groen worden toegevoegd om meer intimiteit op de grafvelden te realiseren. Tevens zal er één duidelijke hoofdentree voor de bezoekers van de begraafplaats worden gerealiseerd. De kosten hiervan staan opgenomen voor het jaar 2017.

Financiën

Een aantal van de maatregelen waarmee nu mee is ingestemd kunnen worden bekostigd uit de reguliere beheerbudgetten van de openbare ruimte. De meeste maatregelen vragen echter om extra investeringen. De extra benodigde investeringen voor deze ingrepen zijn in totaal geraamd op €904 .000,-. Ruim €140.000 zal worden gebruikt om drainage aan te leggen bij alle velden. Er is €176.000 uitgetrokken voor het omvormen van paden. Het pleintje (de herdenkingsplaats) zal voor €30.000 worden opgeknapt.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »