C-130 Hercules (Defensie)

BARENDRECHT – Gistermiddag (Woensdag 12 augustus 2015) rond kwart voor drie werd een groot aantal inwoners van Barendrecht opgeschrikt door een luidruchtig rokend vliegtuig. Het betrof een C-130 Hercules vliegtuig van Defensie die uitzonderlijk laag van oost naar west over Barendrecht vloog.

Een woordvoerder van Defensie laat aan BarendrechtNU weten dat het hier een tactische training betrof: “De tactische laagvlieg vluchten zijn vooraf niet altijd bekend, hierdoor is het niet altijd mogelijk om vooraf te communiceren.

Laagvliegen

Op de vraag waarom het vliegtuig zo laag vloog zegt Defensie: “Het betrof hier een tactische training. Het oefenen van deze vluchten is nodig omdat vliegers tijdens hun missies daar ook mee te maken kunnen krijgen.” Propellervliegtuigen van Defensie moeten boven Barendrecht op minimaal 300 meter hoogte vliegen. In de Hoeksche Waard, een zogenaamd ‘laagvlieggebied’, is dit minimaal 75 meter.

Rook

Via Facebook lieten Barendrechters weten flink wat rook rond het toestel te hebben gezien. Dit kan, zo stelt Defensie, ontstaan bij propellermotoren wanneer de brandstof niet volledig ontbrandt en er extra vermogen gevraagd wordt door de vlieger.

Wie het vliegtuig als overlast heeft ervaren kan hierover een klacht indienen. Defensie zegt vliegoefeningen zodra deze bekend zijn vooraf te melden bij gemeente en de media.

Foto: Archangel12 (CC) (Aanpassing: Kleurcorrectie)Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »