Kransen Dorpsstraat, Doormanplein, Oude Dorpskern 2013 (Barendrecht)

BARENDRECHT – Zoals elk jaar herdenkt Barendrecht op Dodenherdenking de vele mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog en de jaren daarna zijn omgekomen tijdens oorlogen, gewapende conflicten en vredesoperaties. Ook Bevrijdingsdag laten wij niet ongemerkt voorbijgaan. Deze dagen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Volgens burgemeester Jan van Belzen verdienen de slachtoffers een gepast eerbetoon. “Mede dankzij hen leven wij nu in vrede.”

Op 4 mei legt de burgemeester overdag bloemen op de begraafplaats aan de Scheldestraat, bij het NS-station, de Barendrechtse brug (Achterzeedijk) en het monument in Smitshoek (Bakkersdijk).

Herdenkingsbijeenkomst 4 mei

Het Comité 4 mei-herdenking organiseert om 19.00 uur een herdenkingsbijeenkomst in de Dorpskerk. De deuren zijn open vanaf 18.45 uur. Het comité heeft Viktor Steijger uitgenodigd om te speechen. Aansluitend spreekt burgemeester Van Belzen over het belang van herdenken.

Iedereen welkom!

De herdenkingsbijeenkomst is vrij toegankelijk voor alle inwoners. Volwassenen en kinderen zijn van harte welkom. Voor de Barendrechtse veteranen zijn plaatsen gereserveerd.

Twee minuten stilte

Om 20.00 uur worden op 4 mei tijdens 2 minuten stilte alle slachtoffers (waaronder Barendrechtse) die zijn omgekomen bij oorlogen, gewapende conflicten en vredesoperaties herdacht. Dat gebeurt bij het verzetsmonument op het Doormanplein. Vervolgens speelt het Harmonieorkest van Harmonievereniging Barendrecht onder leiding van Truus Migchielse het Wilhelmus en een aantal koralen en worden kransen en bloemen neergelegd. U kunt de oorlogsgraven op de algemene begraafplaats aan de Scheldestraat tot 21.00 uur bezoeken.

Bevrijdingsconcert

Op 5 mei geven het Dagorkest van Harmonievereniging Barendrecht onder leiding van Ivo Kouwenhoven en orkest Phil Good uit Dordrecht onder leiding van Karel Dee in de Dorpskerk een concert ter ere van de bevrijding. Het concert begint om 20.00 uur en is vrij toegankelijk. Tijdens het concert komen poëzie en harmonie samen. Burgemeester Van Belzen maakt de winnaars bekend van de gedichtenwedstrijd 5 mei en reikt de bijbehorende prijzen uit. De winnaars uit de 3 leeftijdscategorieën (kinderen uit groep 4 tot en met 8 van de basisschool, scholieren en jongeren van 12 tot 20 jaar en iedereen ouder dan 20 jaar) dragen hun gedichten tijdens het concert voor.

Gedichtenwedstrijd 5 mei

De Harmonievereniging organiseerde dit jaar opnieuw een gedichtenwedstrijd. Centraal stond het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei ‘Vrijheid geef je door’. Van Belzen: “De gedichtenwedstrijd is een waardevolle Barendrechtse traditie geworden. Het schrijven van gedichten is een mooie manier om te herdenken en vieren.”

Vrijheid geef je door

De burgemeester licht het jaarthema ‘Vrijheid geef je door’ toe: “Het gaat over wederzijds respect, een belangrijk kenmerk van een vrije samenleving. Waar dat ontbreekt, ontstaan conflicten. Dit zien we ook vandaag (Woensdag 30 april 2014) de dag overal ter wereld terug. Denk aan de situatie in Syrië en Centraal-Afrika en de spanningen tussen Oekraïne en Rusland. Mensen botsen met elkaar vanwege verschillen in geloof, politieke voorkeur, afkomst en seksuele geaardheid. Het is belangrijk om elkaar elke dag met respect te benaderen. Hierdoor kunnen relaties hersteld worden en conflicten voorkomen en uitgepraat worden. Dit geldt niet alleen voor landen of wereldleiders, maar ook heel dichtbij, in ons dagelijks leven.”Bekijk hier meer artikels uit de categorie Aankondigingen« | »