Vrijheid-express op vrijdagmiddag 17 april in Barendrecht

BARENDRECHT – Op 5 mei aanstaande vieren we dat het 75 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd. De Duitsers capituleerden en na vijf oorlogsjaren konden de mensen weer in vrijheid leven. Niet overal in ons land kwam de bevrijding precies op die dag. Een groot deel van Zuid-Nederland was sinds najaar 1944 al vrij en in Barendrecht werden de eerste bevrijders pas op 8 mei verwelkomd.

In onze gemeente zijn er nog ooggetuigen met levendige herinneringen aan deze periode.

Vrijheid-expres

Om de vrijheid te vieren worden allerlei activiteiten georganiseerd, in de aanloop naar en op 5 mei. Een van de activiteiten is een bezoek van de Vrijheid-express aan onze gemeente. Deze bus biedt een podium aan verhalen over oorlog en vrijheid. De Vrijheid-express komt naar Barendrecht op vrijdagmiddag 17 april van 13:30 tot 17:30 uur en staat bij het gemeentehuis.

Programma

  • 13:30 uur Aankomst Vrijheid-express
  • 14:00-14:30 uur Lokale verhalen, verteld door mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Barendrecht woonden, aan de hand van foto’s en beeldmateriaal. Naast het ophalen van herinneringen (onder meer aan de hand van foto’s) wordt ook aan deze ooggetuigen van de oorlog gevraagd wat zij willen doorgeven aan volgende generaties. Belangstellenden moeten nog wel in staat zijn om zelf in de bus te stappen.
  • 14:30-15:00 uur Vrije inloop, aanmelden hiervoor is niet nodig
  • 15:00-15:30 uur Een goed gesprek over de betekenis van vrijheid anno 2020 o.l.v. een gespreksleider aan de hand van de documentaire ‘75 jaar vrijheid’
  • 15:30-16:00 uur Vrije inloop, aanmelden hiervoor is niet nodig
  • 16:00-16:30 uur Een goed gesprek over de betekenis van vrijheid anno 2020 o.l.v. een gespreksleider aan de hand van documentaire ‘75 jaar vrijheid’
  • 16:30-17:00 uur ‘In gesprek met veteranen uit Barendrecht’; aan de hand van verhalen over vroegere en recente vredesmissies bespreken we de betekenis van onze inzet voor vrede en vrijheid, waar ook ter wereld

Alle onderdelen van het programma zijn gratis toegankelijk. Wilt u zeker zijn van een plaats in de bus geef u dan op via info@barendrechtvrij.nl Of stuur een briefje naar: Gemeente Barendrecht t.a.v. Stichting Barendrecht Viert Vrijheid (Miranda Steijger), Antwoordnummer 35, 2980 VE BARENDRECHT. Welke gegevens hebben wij van u nodig? Uw naam, telefoonnummer en aan welk tijdsblok u wilt deelnemen.

U kunt zich uiterlijk tot 3 april aanstaande aanmelden. Voor elk van de activiteiten krijgen de eerste 25 aanmeldingen toegang tot de Vrijheid-express, dus vol is vol.

« | »