10 sept: Open Monumentendag 2016 in Barendrecht

BARENDRECHT – [Programma] De Open Monumentendag is een landelijk evenement dat lokaal wordt georganiseerd. De Barendrechtse Erfgoedcommissie heeft voor deze dag een programma samengesteld. De Open Monumentendag 2016 wordt officieel geopend in het oude veilinggebouw aan de Gebroken Meeldijk 68, waarna de mogelijkheid bestaat om het nieuwe veilingcomplex te bezoeken. Wie een rondleiding over het terrein van The Greenery wil kan zich voor 5 september aanmelden via m.algemeen [@] thegreenery.com

De gemeente Barendrecht telt momenteel 17 rijksmonumenten, 67 gemeentelijke monumenten en 1 archeologisch monument. Bovendien zijn het Oude Dorp en de 1e Barendrechtseweg 143-177 aangewezen als beschermd dorpsgezicht.

The Greenery

Ard Kramer, voorzitter Erfgoedcommissie: “We zijn zeer enthousiast dat The Greenery deze unieke gelegenheid biedt. Het is een wereld die niet zomaar toegankelijk is, maar op zaterdag 10 september heeft u de kans te zien wat er allemaal gebeurt op het terrein van dit Barendrechtse icoon”. Er is volop aandacht voor de geschiedenis van de veiling. Om die reden begint de Open Monumentendag in het oude veilinggebouw. In dit gemeentelijke monument uit 1956 hangt nog een oude veilingklok. De vroegere veilingmeester Huib Bakker vertelt op die dag aan de bezoekers mooie verhalen en demonstreert natuurlijk de werking van de klok. De aanwezigen kunnen zelfs meedoen aan een veiling.Hans Verschoor zal een film uit 1939 laten zien met veilingbeelden uit die tijd.

Oude Dorp

In het Oude Dorp, aangemerkt als beschermd dorpsgezicht, is ook van alles te doen. De Historische Vereniging Barendrecht opent haar deuren met een tentoonstelling over opgravingen in en rond Barendrecht in samenwerking met Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam (BOOR). Hierover zal een film worden vertoond.

Het icoon en symbool van het Oude Dorp, de Dorpskerk, kan bezocht worden en voor degene die het hogerop zoeken is de Watertoren enkele uren open.

Landlevenfair

Op het erf van monumentale boerderij Dorpzicht aan de Dorpsstraat 177 is er van 10.00 – 17.00 uur een landlevenfair met kramen met diverse landlevenproducten. Er zijn ook diverse oude ambachten aanwezig en u kunt een rondje rijden op een velocipedefiets. Verder worden de retrofilms vertoont van de heer Romeijn.

Programma

  • 10.30 uur Officiële opening Open Monumentendag in het oude veilinggebouw
  • 10.40 uur Uitleg en verhalen over dit gemeentelijke monument en een echte veiling met de oude veilingklok
  • 11.15 tot 15.30 uur Vertoning van de film uit 1939 over de veiling door Hans Verschoor (doorlopend)
  • 12.30 uur Start rondleiding (max 60 minuten) over het huidige veilingterrein van The Greenery. Let op aanmelden kan tot 5 september en er is een beperkt aantal deelnemers mogelijk: m.algemeen@thegreenery.com
  • 15.00 Openstelling de Watertoren tot 16.30 uur
« | »