Drijvende sculpturen bij viering 30 jaar Saenredam wilgeneiland
Dinsdag 8 september 2015 (2 min, 28 sec)
BARENDRECHT – Tijdens de Open Monumentendag op 12 september wordt het 30-jarig bestaan van het Saenredam Project in Barendrecht gevierd. Velen kennen het land-art project als “het wilgeneiland” op de grens van de Paddewei en Molenvliet.
Dit jaar bestaat het ‘Wilgeneiland’ dertig jaar. Het rechthoekige knotwilgenbos, gelegen in een trapeziumvormige waterpartij is in 1985 ontworpen door de Nederlandse kunstenaar Lucien den Arend (1943). Zijn idee was om de strakke oevers en het vierkante bomenraster met witgekalkte knotwilgen een relatie aan te laten gaan met de historie van de plek en het erfgoed van Pieter Janszoon Saenredam (1597-1665): de zeventiende-eeuwse kunstenaar die vooral bekend is door zijn geschilderde kerkinterieurs en stadsgezichten.
Floating Sculptures
Ter gelegenheid van dit dertigste jubileumjaar heeft de 31 jarige Venezolaanse kunstenaar Oscar Abraham Pabón in opdracht van de Stichting Pieter Janszoon Saenredam vier drijvende sculpturen ontworpen in relatie met het eiland en het werk van Saenredam. Met steun van het Mondriaan Fonds kan het project worden gerealiseerd. Daarbij is het concept een nieuwe stap in Pabóns ontwikkeling: de architectonische sculptuur als cultuurhistorische verwijzing naar de Nederlandse schilderkunst en haar tradities. Twee van deze sculpturen, gebouwd door het Maximacollege te Ridderkerk, zullen drie maanden lang drijven in de waterpartij.
Op zaterdagmiddag 12 september wordt dit tijdelijke kunstwerk feestelijk gepresenteerd bij het eiland. Aan dit verrassende culturele programma wordt medewerking verleend door Wim Soeters, Kamerkoor Rotterdam, een trombonegroep o.l.v. Wim Stoffer en door waterscouting-groep Fridtjof Nansen.
Programma
Zaterdag 12 September 2015:
- 14.30 uur: Onthulling ‘Floating Sculptures’
Locatie: Wilgeneiland, Saenredampad, Barendrecht. - 15.30 uur Opening tentoonstelling
Locatie: Bergarde Galleries, Het Buitenland 1, Heerjansdam.
De tentoonstelling focust zich op Pabóns ‘architectonische sculpturen’. Centraal staan een aantal bijzondere maquettes van gerealiseerde en nog uit te voeren projecten. Onder andere zijn de vier schaalmodellen van ‘Floating Sculptures’ te bewonderen en wordt ook een ruime selectie getoond van werken op papier (cardboard). Duurzaamheid, tijdelijkheid en geometrische vormen zijn daarbij ingrediënten die in zijn oeuvre steeds lijken terug te komen.
Wat is het Saenredamproject?
Land-art, landschapskunst, is niet het weergeven van het landschap, zoals in schilderkunst of fotografie, maar het ingrijpen in het landschap, waarbij op een specifieke manier wordt omgegaan met de spanning tussen cultuur en natuur. In het Saenredamproject, in 1985 ontworpen door Lucien den Arend, gebeurt dat op een unieke manier: natuurlijke materialen (bomen, aarde, water) zijn blijvend in een cultureel keurslijf geperst en krijgen een andere, vervreemde betekenis.
Het kunstwerk vertoont steeds een ander beeld, in de loop van een etmaal door licht, zon of wind en door het ritme van de seizoenen: kaal of met een weelderig bladerdak, met sneeuw of ijs. Elke drie jaar krimpt het door het knotten en groeit daarna weer fors. Zeer opvallend zijn de gestaag dikker wordende stammen na het witkalken wat 8 maal per eeuw voorkomt. Het Saenredam-eiland, is een rechthoekig knotwilgenbos als een gewelvendak met witte zuilen. Dat keurslijf (de strakke oevers, het vierkante bomenraster, het witkalken) heeft een relatie met de Hollandse witte kerkinterieurs uit de 17e eeuw, zoals die door Pieter Janszoon Saenredam zijn geschilderd.
Recent nieuws
-
Herontwikkeling Carnisse Veste van start, bevestigt komst van LIDL supermarkt
Zaterdag 5 oktober 2024
-
Dierendag redding: Hondje vast op hoogte bij hondenuitlaatplaats langs de Sweelincklaan
Vrijdag 4 oktober 2024
-
Brandstichting en explosie bij receptie van recreatiepark Oude Maas aan de Achterzeedijk
Donderdag 3 oktober 2024
-
Uitbreiding van Zuidpolder: 45ha natuur- en recreatiegebied én bijna 300 woningen
Woensdag 2 oktober 2024
-
Wethouder Miranda de Hoop dient wegens gezondheidsredenen ontslag in
Dinsdag 1 oktober 2024