Explosies bij grote brand Moerdijk te horen in Barendrecht

BARENDRECHT – [Foto’s + Update] Vanavond (Dinsdag 3 juni 2014) om tien voor elf konden er twee luide dreunen gehoord worden in Barendrecht. Deze waren het gevolg van explosies bij een grote brand bij de Shell in Moerdijk, zo’n 25-30km van Barendrecht.

Luide knallen

De twee explosies waren relatief kort na elkaar te horen. Enkele Barendrechters meldden zelfs de drukgolf waar te hebben genomen doordat het glas in het raam trilde.

De zwarte rookpluim boven de grote brand was goed zichtbaar vanuit Barendrecht (foto’s volgen later)

Situatie Moerdijk

Op dit moment (23:50) heeft de woordvoering van de brandweer Midden-west-brabant bekend gemaakt dat er geen mensen vermist worden. Ten tijde van de explosies waren de teams op het terrein bij de shell net elkaar aan het afwisselen. Volgens eerdere nieuwsberichten zouden er momenteel onderhoudswerkzaamheden plaatsvinden bij de Shell in Moerdijk.

Ondanks dat er volgens deze eerste berichten geen gewonden zouden zijn staat de hulpverlening daar wel klaar voor. Ambulances en een traumahelikopter zijn eerder al opgeroepen naar het in incident. Inmiddels is er sprake van GRIP3.

Update woensdag 4 juni, 7:50

Er is gisteravond (Maandag 2 juni 2014) een grote brand ontstaan bij Shell Moerdijk. Dit naar aanleiding van een explosie van een reactor rond 22.45 uur bij Shell tijdens een wisseling van de ploegen. De brand is geblust en de situatie is veilig. De oorzaak van de explosie is nog niet bekend.

Bij het incident in een reactor is ethyl-benzeen en olie verbrand. Door verbranding wordt die stof omgezet in onder andere koolstof, water en andere vluchtige verbindingen.

Er zijn geen verhoogde concentraties van deze stoffen gemeten in de Hoeksche Waard. De contact met de rook (cq de verschillende stoffen die hierin zitten) kunnen geirriteerde ogen en luchtwegen opleveren. Deze klachten verdwijnen op korte termijn. Mensen met astmaklachten kunnen het beste contact opnemen met hun huisarts. Het Rijksinstituut voor Volkgezondheid en Milieu is aan het onderzoeken wat het effect is van deze stof. .

Er zijn twee lichtgewonden. De lichtgewonden zijn behandeld in het ziekenhuis en mogen naar verwachting in de vroege ochtend het ziekenhuis weer verlaten

Onderstaande foto’s zijn gemaakt toen het al volledig donker was, maar zijn zo licht gemaakt om de rookpluim zichtbaar te maken.
Fotograaf: Jordi Menheer, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »