21km kabel gestolen tussen de 7.000 zonnepanelen bij waterzuiveringsinstallatie, zonnepark buiten gebruik

BARENDRECHT – Het zonnepark bij de waterzuiveringsinstallatie van Waterschap Hollandsche Delta wekt al enige tijd geen energie op. Eind november 2022 heeft er een grote diefstal plaatsgevonden op het terrein tussen de Achterzeedijk/A29.

Als gevolg van de diefstal van een grote hoeveelheid kabels is het 7.000 zonnepanelen tellende zonnepark sindsdien niet operationeel: er wordt geen stroom opgewekt voor de naastgelegen waterzuiveringsinstallatie van het waterschap. HVC, eigenaar van het zonnepark, verwacht dat de installatie vanaf volgende maand weer operationeel zal zijn.

Diefstal

In de nacht van dinsdag 29 op woensdag 30 november 2022 vond de diefstal plaats. Er werd 21 kilometer aan kabels weggeknipt bij 20 rijen met zonnepanelen. “Zeker driekwart van het zonnepark is geraakt door de kabeldiefstal. Het productieproces is daardoor tijdelijk buiten gebruik.“, aldus een woordvoerder van HVC, die -bij navraag- tevens aangeeft dat het kunststof en aluminium kabels en geen koperkabels betrof. Los van de 21km kabel zijn er geen andere spullen van het terrein gestolen.

HVC heeft na de diefstal direct aangifte gedaan, er zijn voor zover bekend nog geen verdachten aangehouden. Al sinds de start van het zonnepark staan er 2 camera’s op palen langs de rand van het terrein. Het is niet bekend of de diefstal op beeld staat.

Zonnepark

Het zonnepark naast de A29 (tussen de Kilweg en Achterzeedijk) is sinds maart 2021 in gebruik en wekt 2x zoveel energie op als nodig voor de waterzuiveringsinstallatie: “Wat er overblijft, levert Hollandse Delta terug aan het elektriciteitsnet. Dat is voldoende om ruim 500 huishoudens een jaar lang van groene stroom te voorzien.

HVC is eigenaar van het zonnepark Barendrecht. HVC is te gast op het terrein van WSHD. HVC groep bestaat uit 51 gemeenten en 8 waterschappen (aandeelhouders), waaronder Waterschap Hollandsche Delta. Voor de waterschappen zorgt HVC voor het transport en de verwerking van het rioolwaterzuiveringsslib.

 

« | »