Politiehelikopter

BARENDRECHT – Vanmiddag (Zondag 1 maart 2020) zijn twee TBS patiënten ontsnapt uit Forensische Psychiatrisch Centrum de Kijvelanden in Poortugaal (een TBS-kliniek van Fivoor; reactie). Na een achtervolging op de A15 heeft de politie het tweetal aangehouden. Bij de aanhouding is één van de twee mannen om het leven gekomen. De andere man is aangehouden en zit vast.

Vanmiddag rond 17:00 uur cirkelde de politiehelikopter een aantal keren rond boven Barendrecht en Rhoon. Tegelijkertijd werd op de Essendijk een groot aantal politievoertuigen gezien door een omwonende, mogelijk in achtervolging. Op dat moment had de politie echter nog niet bekendgemaakt dat er twee vuurwapengevaarlijke TBS’ers waren ontsnapt.

Gijzeling

De twee TBS’ers hebben rond half vijf vanmiddag (Zondag 1 maart 2020) een medewerker bedreigd met een vuurwapen en een mes. Vervolgens zijn ze de kliniek ontvlucht. Bij de gijzeling is de betrokken medewerker licht gewond geraakt.

Eenmaal buiten de kliniek heeft het duo een taxi staande gehouden, is ingestapt en gevlucht. De politie zette de achtervolging in over de A15. Ter hoogte van Kesteren (Gelderland) werd de auto door de politie gestopt.

Neergeschoten

De twee ontsnapte mannen renden naar een nabijgelegen bedrijventerrein waar vervolgens een vuurgevecht ontstond met de politie. Daarbij is één van de twee mannen levensbedreigend gewond geraakt. De 37-jarige man overleed ter plekke. De andere man en de taxichauffeur zijn aangehouden, de politie en de Rijksrecherche doen nader onderzoek.

Reactie Fivoor

Fivoor in reactie op het incident: “Bij de gijzeling is de betrokken medewerker licht gewond geraakt. Verder zijn er geen medewerkers, andere patiënten of bezoekers gewond geraakt. (…) De gebeurtenis heeft de kliniek enorm aangegrepen, de veiligheidsmaatregelen in de betrokken afdeling zijn streng. Hoe dit heeft kunnen gebeuren wordt dan ook grondig onderzocht. De eerste zorg van de kliniek gaat nu uit naar het welzijn van medewerkers en patiënten die dit voorval hebben moeten meemaken.” (volledige reactie)

« | »