Politieauto, Barendrecht

ROTTERDAM – Ongeruste getuigen melden gisteravond (Vrijdag 20 september 2019) bij de politie dat op het Prinsenplein in Rotterdam IJsselmonde jongeren met bivakmutsen en vuurwapens om een auto staan. De politie gaat met spoed naar het Prinsenplein waar ze inderdaad de groep zien staan.

Bij het zien van de politie stuiven de jongeren uiteen, wordt er tijdens de vlucht een kapmes weggegooid en moet de politie een waarschuwingsschot lossen. Achteraf verklaren de jongeren dat zij bezig waren met het filmen van een clip voor rapmuziek.

Waarschuwingsschot

Die groep slaat bij het zien van de politie direct op de vlucht. Agenten zetten de achtervolging in. Eén van de jongeren rent de Perentuin in. Onderweg gooit hij iets in de bosjes. Dat blijkt een kapmes van bijna een halve meter te zijn. Uiteindelijk dwingen agenten hem met een waarschuwingsschot om zich over te geven. De 17-jarige jongen uit Barendrecht kan worden aangehouden.

Maskers

Op de Kruidentuin controleren agenten een groepje jongens van 15 en 16 jaar. Zij hebben maskers en bivakmutsen bij zich en één van de jongens heeft nog zo’n groot kapmes bij zich. Zij verklaren te figureren in een clip die die avond op Keizerwaard en het Prinsenplein werd opgenomen voor een rapper. In de omgeving wordt ook een viertal aangehouden die een vuurwapen bij zich hebben. Het is nog onbekend of deze mannen ook bij de videoopnames hoorden.

Politiebureau

Alle minderjarige verdachten zijn thuis gebracht door de politie die hun ouders heeft ingelicht over het gebeuren. Zij zullen later nog op het politiebureau een verklaring moeten komen afleggen en dan zal er gekeken worden naar een passend vervolg. Het viertal heeft de nacht op het politiebureau doorgebracht.

Vuurwapens

De politie moet op vuurwapenmeldingen acteren en benadert vuurwapengevaarlijke verdachten volgens vaste procedures. Dat betekent getrokken wapens en indien bevelen niet worden opgevolgd kan dit leiden tot het lossen van schoten. Daarom bestaan voor het filmen op de openbare weg met bijzondere attributen als (nep)wapens bijzondere regels. Het onaangekondigd maken van dit soort opnames kan tot, voor alle partijen, zeer ongunstige situaties leiden, aldus de politie.

« | »