47-jarige man uit Barendrecht aangehouden in strafrechtelijk onderzoek naar witwassen

BARENDRECHT – De FIOD heeft afgelopen maandag twee verdachten aangehouden in een strafrechtelijk onderzoek naar witwassen. De FIOD doorzocht twee locaties in Rotterdam en één in Barendrecht.

Er is beslag gelegd op cash geld, bankrekeningen, woningen, een levensverzekering en een duur horloge. Vandaag (Donderdag 11 januari 2018) wordt één van de verdachten voorgeleid bij de rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam.

Verdenkingen

Het onderzoek is gestart na een signaal van de Belastingdienst en richt zich op een 67-jarige man uit Rotterdam en een 47-jarige man uit Barendrecht. Zij worden verdacht van witwassen. Het vermoeden is dat de Rotterdammer via verhullende constructies de beschikking heeft over aanzienlijke bedragen op bankrekeningen in Zwitserland. Dit geld is mogelijk verdiend met criminele activiteiten, aldus de Belastingdienst.

Het geld werd onder meer gebruikt voor het betalen van achterstallige belastingschulden van ca. vierhonderdduizend euro en de aanschaf van een bestelbus.

Beslag

Er is beslag gelegd op bankrekeningen in Nederland en Zwitserland, levensverzekeringen en 4 woningen in Rotterdam. Ook is beslag gelegd op 43.000 euro contant geld en een Rolex van ruim 47.000 euro.

Aanpak witwassen prioriteit

De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.

« | »