Afval met mogelijk asbest erin gedumpt bij de Oude Maas

BARENDRECHT – Vandaag (Vrijdag 29 december 2017) is bij de Oude Maas een afvaldumping ontdekt waarbij de gedumpte platen waarschijnlijk asbest bevatten. Boswachter Jermain van Staatsbosbeheer trof de dumping aan op de parkeerplaats ter hoogte van het pannenkoekenhuis: “Het bleek al een iets oudere dumping te zijn die verborgen lag onder het blad.

Het is op dit moment nog niet helemaal duidelijk of er daadwerkelijk asbest in het afval zit, daarom zijn er vanmiddag (Vrijdag 29 december 2017) monsters genomen die zullen worden onderzocht. “Een specialist heeft een monster genomen voor het lab om vast te stellen of het daadwerkelijk om asbest gaat. Als het daadwerkelijk asbest is moet er 30 vierkante meter gesaneerd worden“, aldus de boswachter.

Dumpingen en vernieling

Op dit moment liggen de platen nog op locatie. Afhankelijk van de onderzoeksresultaten zal er een (gespecialiseerde) aanpak worden opgesteld. Mensen die iets hebben gezien van de dumping worden verzocht contact op te nemen met Staatsbosbeheer.

In het gebied vinden vaker dumpingen plaats, boswachter Jermain: “We hebben helaas meerdere dumpingen, zoals complete inboedels of tuin afval, gehad dit jaar.” Zo werd er gisteren (Donderdag 28 december 2017) ook een vernielde prullenbak aangetroffen, deze is hoogstwaarschijnlijk opgeblazen met illegaal vuurwerk: “De prullenbak staat volledig bol door de ontploffing, ik heb de deur van de prullenbak niet meer aangetroffen en de deksel lag 20 meter verder op in de bosjes. De inhoud en de zak lag als confetti over de parkeerplaats heen.

Staatsbosbeheer voert onderhoud en toezicht uit voor het Recreatieschap IJsselmonde en eigen gebieden. Het gebied bij de Oude Maas in Barendrecht is hier onderdeel van.

« | »