VIDEO: Vlammenzee bij OBS de Tweemaster aan de Schoener, één persoon aangehouden

BARENDRECHT – [Foto’s + Video] De brandweer is gisteravond (Woensdag 1 november 2017) omstreeks 22:45 uur uitgerukt voor een melding van een gebouwbrand aan de Schoener. Diverse brandweereenheden werden met spoed gealarmeerd voor de brandmelding bij het gebouw van basisschool De Tweemaster.

Omwonenden werden opgeschrikt door een vlammenzee tegen de muur van het schoolgebouw. Een (houten) schuur aan de achterzijde van het gebouw stond in lichterlaaie. De schuur van kinderopvang Kibeo stond vol met speelgoed. De schuur en het speelgoed kunnen als verloren worden beschouwd.

Aanhouding

Bij aankomst heeft de brandweer de deur van de school moeten openbreken om bij de brand te komen.Terwijl de brandweer druk was met het blussen van de brand is de politie de wijk gaan doorzoeken. Ook vrijwilligers van Buurtpreventie werden verzocht mee te zoeken. Uiteindelijk is één persoon aangehouden en afgevoerd door de politie, zo laat een vrijwilliger weten. Het is niet bekend of de aanhouding verband houdt met de brand(stichting) (Update: Volgens de politie staat de aanhouding los van de brandstichting).

Rond middernacht heeft de brandweer het incident overgedragen aan het personeel van de school. Zij zullen bij de afhandeling van de schade worden bijgestaan door Stichting Salvage.

Vernielingen

De afgelopen dagen hebben er al diverse andere grote en kleine brandstichtingen plaatsgevonden in de wijken Buitenoord en Molenvliet. Een uur voor de brand aan de Schoener was de brandweer nog uitgerukt voor een brand aan de Groene Rede, daar was een hoop boombladeren in brand gestoken. Ook vonden er de laatste tijd regelmatig andere vernielingen plaats bij de school, zoals stenen die tegen de ruiten werden gegooid.

Zie ook: Containers aan de Torenmolen in brand gestoken, rookschade in kinderdagverblijf

Update: Vragen aan college

Reshma Roopram heeft namens de lokale PvdA aan het college gevraagd om de brandstichting(en) in Barendrecht te onderzoeken en actie te ondernemen om de dader(s) te vinden: “Op verschillende plekken in Barendrecht is afgelopen dinsdag en woensdag sprake van brandstichting geweest. Bij de Botter, basisschool De Tweemaster aan de Schoener, de Marijkesingel, de Jacoba Pompevliet en bij een kinderdagverblijf aan de Torenmolen. De PvdA is van mening deze brandstichtingen een direct gevaar vormen voor onze inwoners. Door het adequate optreden van onze brandweer is de schade beperkt gebleven

De volgende vragen zijn ingediend bij het college van B&W:

  1. Welke maatregelen heeft het college genomen om de daders op te sporen?
  2. Is het college van mening dat er direct onderzoek moet plaats vinden naar de daders? Zo ja, wanneer zal dit onderzoek starten?
  3. Op welke manier worden inwoners actief betrokken en geïnformeerd om verdachte situaties specifiek gericht op deze brandstichtingen te herkennen en te melden.

Update, zie ook: Per direct (extra) maatregelen na brand bij schoolgebouw aan de Schoener

Artikelfoto’s door: Jeroen & Lianne
Video: Jeroen, BarendrechtNU

(Op alle video's berust copyright. Video's mogen zonder toestemming v.d. maker niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »