Politieauto

BARENDRECHT – Een 17-jarige jongen is gistermiddag (Vrijdag 23 oktober 2015) door de verkeerspolitie betrapt achter het stuur van een vrachtwagen. Dit gebeurde terwijl hij bellend achter het stuur zat op de groenteveiling bij de Spoorlaan in Barendrecht.

Naast het feit dat hij nog helemaal geen geldig (categorie C-E) rijbewijs kan hebben voor de vrachtwagen en hij tijdens het rijden aan het bellen was, bleek ook dat zijn werkgever er van wist en ze beiden sjoemelden met de tachograaf (tijden registratie) in de vrachtwagen.

17-jarige vrachtwagenchauffeur

De 17-jarige vrachtwagenchauffeur liep vrijdagmiddag tegen de lamp toen agenten van de Verkeerspolitie hem al bellend bij de groenteveiling in Barendrecht zagen rijden. De jongen kreeg proces-verbaal voor rijden zonder rijbewijs en bellen achter het stuur.

Misbruik rusttijden registratie

Ook bleek dat de bestuurder in de digitale tachograaf gebruik maakte van een bestuurderskaart die op naam stond van een 73-jarige man. De bestuurder verklaarde dat hij als wagenwasser in dienst was en zonder medeweten van zijn baas de vrachtwagen had meegenomen om te laden in Barendrecht. Hij wilde zo zijn baas een handje helpen.

Werkgever op de hoogte

Uit onderzoek bleek dat zijn werkgever wel degelijk wist dat de jongen een vracht voor hem aan het ophalen was. De agenten lieten de werkgever ter plaatse komen. Nader onderzoek wees uit dat niet alleen door de jongen, maar ook door zijn werkgever gebruik werd gemaakt van meerdere bestuurderskaarten.

Een chauffeur mag alleen rijden op zijn eigen bestuurderskaart zodat de tachograaf kan vast leggen of een chauffeur zich houdt aan de opgelegde rusttijden. Door de bestuurderskaarten van andere personen te gebruiken kan een chauffeur deze rusttijden omzeilen.

Rijverbod en proces-verbaal

Omdat van de eigenaar van het transportbedrijf niet kon worden vastgesteld of hij zijn verplichte rust had genomen is hem per direct een rijverbod van 45 uur opgelegd. Ook krijgt hij proces-verbaal voor het laten rijden van een persoon zonder rijbewijs. De jongen kreeg proces-verbaal voor het bellen tijdens het rijden en het rijden zonder rijbewijs.

« | »