Heinenoordtunnel richting Rotterdam lang weekend dicht, vanaf dinsdag lagere maximum snelheid

BARENDRECHT –  Vanavond, vrijdag 24 februari,  vanaf 22.00 uur tot dinsdag 28 februari 05.00 uur is de Heinenoordtunnel richting Rotterdam afgesloten. Afgelopen weekend was de tunnel in de tegenovergestelde richting afgesloten en liepen de werkzaamheden uit tot in de loop van maandagmiddag. Rijkswaterstaat renoveert in 2023 en 2024 de Heinenoordtunnel, de tunnel is daarom regelmatig afgesloten.

De afsluiting dit weekend is nu op voorhand ingepland tot dinsdagochtend vroeg: “Om voldoende tijd te hebben werkzaamheden te kunnen uitvoeren zijn in rustige verkeersperioden – zoals de voorjaarsvakantie –  afsluitingen in het weekend verlengd met de maandag. Tijdens deze afsluiting wordt onder andere het lichtrooster boven de tunnelingang van de tunnelbuis verwijderd. Hiervoor zijn 3 dagen nodig.“, aldus Rijkswaterstaat.

Max 90 km/u

Na de werkzaamheden van komend weekend gaat de maximum snelheid in de tunnelbuis richting Rotterdam naar 90 km/u: Boven de tunnelmonden zitten lichtroosters zodat de automobilist geleidelijk kan wennen aan de overgang van licht naar donker en andersom. Omdat het lichtrooster bij deze tunnelbuis tijdelijk wordt verwijderd, wordt de maximumsnelheid vanaf dinsdag 28 februari verlaagd naar 90 km/h.

Door een lagere snelheid heeft de automobilist meer tijd om te wennen aan de overgang van het licht. In de tunnel is ook extra verlichting aangebracht om de overgang van licht naar donker minder groot te maken.

Vertraging vorige week door asbest

Maandag lukte het Rijkswaterstaat niet om de tunnel op tijd te openen. Asbest verwijden moet heel secuur gebeuren waarbij je niet halverwege kan stoppen. Doordat het verwijderen van het asbest tegenviel, lukte het niet om de nieuwe brandwerende platen op tijd aan te brengen. En zonder deze platen vindt Rijkswaterstaat het niet veilig om de tunnel open te stellen voor verkeer. Mocht er brand uitbreken dan is het rubber van de zinkvoeg niet beschermd en kan het smelten wat grote lekkage tot gevolg kan hebben. In zo’n geval is de tunnel weken en wellicht wel maanden niet beschikbaar. Dat heeft Rijkswaterstaat willen voorkomen. De werkzaamheden moesten dus afgerond worden voordat de tunnel kon worden vrijgegeven voor het verkeer. Uiteindelijk was dit rond 15.30 uur op maandagmiddag.

Na afgelopen weekenden heeft Rijkswaterstaat de werkwijze aangepast, waardoor het makkelijker is bij het dak te kunnen en sneller het asbest verwijderd kan worden. Het blijft echter dat het materiaal met asbest secuur moet worden verwijderd en dit gebeurt onder strenge veiligheidsmaatregelen. We doen er alles aan om het te voorkomen, maar risico op uitloop blijft aanwezig.

Afsluitingen maart

Ook volgende maand zal de tunnel weer meermaals worden afgesloten. De tunnel is in maart 2023 afgesloten van:

  • vrijdag 3 maart 22.00 uur tot maandag 6 maart 05.00 uur richting Rotterdam
  • vrijdag 10 maart 22.00 uur tot maandag 13 maart 05.00 uur richting Rotterdam
  •  vrijdag 24 maart 22.00 uur tot maandag 27 maart 05.00 uur richting Bergen op Zoom

Alle afsluitingen in 2023 voor het wegverkeer staan op rijkswaterstaat.nl/renovatieheinenoordtunnel.

Omleidingen voor wegverkeer

  • Bij afsluitingen in de rijrichting Rotterdam (van zuid naar noord) wordt doorgaand verkeer omgeleid via de A16/A17 en A15. Verkeer van de Hoeksche Waard via de N217 en de A16 en.
  • Bij afsluitingen in de rijrichting Bergen op Zoom (van noord naar zuid) wordt doorgaand verkeer omgeleid via A15 en de A16/A17. Verkeer naar de Hoeksche Waard via de N217. Verkeer naar Goeree-Overflakkee wordt omgeleid via A15 en de N57.

Openbaar vervoer

Tijdens de afsluitingen rijden de bussen conform de normale dienstregeling. Bussen rijden van zuid naar noord door de buis van het landbouwverkeer van de Tweede Heinenoordtunnel en in de andere richting door de tunnel in de A29, door de tunnelbuis die open is of het werkvak.

Connexxion over de dienstregeling op maandag 27 feb: “Lijn 171 & 172 naar halfuursdienst in spits, Sneldienst 170, 174, 176, 177 vervallen, Sneldienst lijn 437: diverse ritten vervallen, Lijn 163 wordt uurdienst, Buurtbus 716 vervalt. Check voor vertrek de reisplanner.

Artikelfoto: Het verwijderen van brandwerende beplating met asbest moet secuur en onder strenge voorwaarden gebeuren. De voegen worden daarvoor over de hele breedte ‘ingepakt’ in speciale compartimenten. Bron: Rijkwaterstaat



Bekijk hier meer artikels uit de categorie Wegwerkzaamheden



« | »