EVB tegen 'dure nieuwbouw' langs Middeldijk: Partij dreigt met 'magere jaren' voor ontwikkelaars van dure woningen in Barendrecht

BARENDRECHT – De plannen voor de ontwikkeling van 11 dure woningen langs de Middeldijk (“Nieuwbouwproject Dykstede”) zijn gisteravond (Dinsdag 10 mei 2022) tijdens een commissievergadering door Echt voor Barendrecht (EVB) van tafel geveegd. EVB raadslid Roeland Bol: “Deze patiowoningen moesten tussen de 500.000 en 600.000 euro kosten. Volgens EVB is de tijd voorbij dat er in Barendrecht alleen dure koopwoningen worden gebouwd. De partij heeft het nieuwe college van B&W gevraagd om met een aangepast plan te komen voor betaalbare woningen.

EVB heeft het sinds de verkiezingen voor het zeggen in de gemeenteraad: de partij heeft een absolute meerderheid en daarom geen steun van andere partijen nodig, het is daarom nu al aannemelijk dat de plannen met daarin de ‘dure woningen’ (een definitie van de gemeente voor een bepaald prijssegment) niet zullen worden aangenomen door de gemeenteraad. In de vergadering stelde GroenLinks bijvoorbeeld nog vragen over de tuinen en wegen rond de woningen en vond de SGP/CU het mooie plannen, maar door het standpunt van EVB wordt daar (op dit moment) waarschijnlijk weinig tot geen gehoor aan gegeven.

Betaalbare woningen

De ontwikkelaar stelde gisteravond (Dinsdag 10 mei 2022) in de commissievergadering dat ‘betaalbare woningen’ (max € 325.000) realiseren niet mogelijk was op deze plek, omdat er daarvoor meer woningen op het betreffende stuk grond aan de Middeldijk 28 moeten worden gebouwd dan nu het geval is. Dit zou volgens de ontwikkelaar ‘stedenbouwkundig niet wenselijk’ is. Ontwikkelaar Atta maakte de plannen voor de nieuwbouw op het stuk grond van de familie Zwaal.

En Bol tijdens de vergadering: “Voor ons is de tijd voorbij dat er in Barendrecht alleen dure woningen worden gebouwd, wij willen betaalbare woningen (…) Wij verzoeken de wethouder om met de projectontwikkelaar en de heer Zwaal, op basis van gelijkwaardigheid, om de tafel te gaan en met een nieuw plan te komen voor betaalbare woningen aan de Middeldijk 28

Wethouder van der Linden reageerde tijdens de vergadering: “Ik kan natuurlijk niet – ik heb daar geen inzicht in – in de ontwikkelkosten van het project kijken (…) u heeft gezien in wat voor categorie prijzen wordt beoogd. In de huidige markt verbaasd het niet, het is wel veel. De woningen zouden misschien ook voor de helft van de prijs kunnen worden aangeboden, maar dan denk ik dat de ontwikkelaar er geen dubbeltje aan overhoud of erop inlevert.

Magere jaren

Bol (EVB) sluit af met een ‘dreigement’/statement richting (andere) ontwikkelaars die (ook) met plannen voor dure woningen in Barendrecht willen komen: “Ik wil u zeggen: verras ons, verras ons nu eens met creatieve projecten voor betaalbare woningen. Het is mogelijk. En anders voorspel ik u dat u in Barendrecht de komende jaren zeer magere jaren tegemoet kan zien.” Hij verwacht dat er op zijn minst 1-5 betaalbare woningen in het plan moeten kunnen worden opgenomen – of anders een heel nieuw plan.

Zuidpolder

Het nieuwbouwproject aan de Middeldijk is eerder al gekoppeld aan een nieuwbouwproject bij de Zuidpolder. Beide stukken grond zijn van dezelfde familie en er is eerder aangegeven dat er wordt meegewerkt aan de ontwikkeling in de Zuidpolder als de gemeente akkoord gaat met de ontwikkeling aan de Middeldijk. “Het punt van de Zuidpolder is een lastig punt“, aldus wethouder van der Linden: “Als ze zouden zeggen: ‘als dit niet wordt ontwikkelt, werken we aan het andere niet mee’. Ik vind dat een moeilijk punt. Wat nou als er geen relatie was tussen de gebieden? Hadden we dan anders naar de ontwikkelingen gekeken?

Artikelfoto: Impressie van de nieuwbouwplannen aan de Middeldijk 28 (bron: Atta)Bekijk hier meer artikels uit de categorie Politiek« | »