Nieuwe college deels geïnstalleerd: Van der Linden en Vermaat wethouder, zoektocht naar 2 anderen gaat verder

BARENDRECHT – [Foto’s] Lennart van der Linden en Dirk Vermaat van de politieke partij Echt voor Barendrecht (EVB) zijn vanmiddag (Donderdag 7 april 2022) tijdens een extra gemeenteraadsvergadering beëdigd als wethouders van het college 2022-2026. De twee zijn 8 jaar geleden ook samen wethouder geweest.

EVB won de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 met een absolute meerderheid. De fractie heeft daarmee 20 van de 29 zetels in de gemeenteraad. Het college bestaat momenteel uit waarnemend burgemeester Govert Veldhuijzen en de twee EVB-wethouders. Het college 2018-2022 had vandaag (Donderdag 7 april 2022) hun laatste werkdag.

Nieuw college

Echt voor Barendrecht heeft eerder al aangegeven een college met in totaal 4 wethouder te willen vormen. De procedure voor werving van de derde en vierde wethouder wordt in de komende tijd voortgezet. Hoewel EVB nog steeds zegt de deur open te hebben staan voor een samenwerking met een andere partij, lijkt die kans steeds kleiner te worden. Vanmiddag (Donderdag 7 april 2022) leek de (voorlopige) conclusie dat die samenwerking met andere partijen in een coalitie er niet gaat komen.

Lennart van der Linden liet tijdens het raadsdebat weten deze maand nog 2 kandidaten te willen vinden zodat het college in mei compleet is en volledig geïnstalleerd. Dan zal ook de exacte portefeuilleverdeling gaan plaatsvinden. Een collegeprogramma zou dan rond de zomer af moeten zijn.

De derde wethouder zal waarschijnlijk ook vanuit de EVB komen, voor de vierde wethouder (met de portefeuille ‘Sociaal domein’) wordt zeer binnenkort een vacature geopend. EVB wil deze vierde wethouderspost vullen met een niet-EVB-wethouder.

Omdat van der Linden en Vermaat in de gemeenteraad zaten, zijn deze 2 plekken vanavond (Donderdag 7 april 2022) ook direct weer opgevuld met 2 nieuwe EVB raadsleden: De heer Modderman en de heer Schuurman zijn door de burgemeester beëdigd.

Afscheid vertrekkend college

Met de installatie van twee van de vier wethouders van het nieuwe college eindigt ook de bestuursperiode van het vorige college: Tanja de Jonge, Reshma Roopram, Peter Luijendijk, Cees Schaap, Arnoud Proos en Nico Bults nemen op donderdag 21 april van 16.00 uur tot 18.30 uur afscheid in het gemeentehuis. Inwoners zijn hierbij van harte welkom, vooraf aanmelden is niet nodig.

Debat

Een aantal reacties van de partijen in het debat over de coalitievorming en benoeming van de nieuwe wethouders:Bekijk hier meer artikels uit de categorie Politiek


Fotograaf: Jordi Menheer, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)


« | »