Coalitievorming over een andere boeg: EVB, VVD en D66 (Barendrecht)

BARENDRECHT – [Video] Het grote politieke spel is begonnen: wie gaan er samen in een coalitie en wie komen er in de oppositie. Simon Zuurbier (informateur) heeft gisteravond (Maandag 7 april 2014) een toelichting gegeven op zijn werkwijze en partijen de ruimte gegeven om vragen te stellen naar aanleiding van zijn rapport. In het rapport kwam een advies naar voren voor Echt voor Barendrecht om coalitiebesprekingen te onderzoeken met het CDA en D66 óf CDA en SGP-CU, na gisteravond (Maandag 7 april 2014) liggen de plannen weer anders…

Brief EVB

Aangezien EVB (Echt voor Barendrecht) tijdens de verkiezingen de grote winnaar was (als nieuwe partij 9 zetels; direct de grootste partij), neemt deze partij momenteel het voortouw in de coalitievorming. Na de vragenronden van gisteravond, waar niet alleen vragen aan de informateur werden gesteld, maar ook partijen onderling, heeft EVB vandaag (Dinsdag 8 april 2014) een brief verzonden naar alle partijen. In deze brief geeft EVB aan hoe ze de weg naar een stabiele coalitie verder willen gaan bewandelen.

CDA-SGP-CU?

Echt voor Barendrecht heeft geconcludeerd dat het advies van de informateur voor hun partij niet haalbaar is. De eerste optie: EVB, CDA en D66 zou niet mogelijk zijn omdat CDA alleen wil deelnemen als de SGP-CU er ook bij mag. De tweede optie: EVB, SGP-CU en D66 is niet mogelijk omdat SGP-CU op haar beurt alleen mee wil doen als het CDA mag meedoen. Voor EVB is dit reden om, in ieder geval voor nu, niet verder te gaan in het coalitieproces met deze partijen.

VVD terug op de kaart

Waar in het rapport de informateur aangaf dat de VVD vrijwel overal buiten de boot viel lijkt hier nu verandering in te komen. Door de manier waarop het CDA en SGP-CU zich opstellen schuift EVB door naar een volgende grote partij: de VVD. Een combinatie van EVB, VVD én D66 is nu ineens één van de opties, sterker nog, dit is momenteel de éérste optie wat EVB betreft. De fractievoorzitters van de VVD en D66 zijn verzocht om voor vanmiddag (Dinsdag 8 april 2014) 5 uur te laten weten of ze mee willen werken aan de totstandkoming van een nieuwe coalitie.

Mochten de partijen akkoord gaan, dan zullen zij de onderhandeling starten met Simon Zuurbier als formateur.

“Wensenlijstje” EVB

In de brief aan de partijen geeft de EVB de volgende opties, waarbij de bovenstaande de meeste voorkeur geniet, voor de vorming van een coalitie:

  1. EVB, VVD, D66
  2. EVB, VVD, PvdA
  3. EVB, VVD, GroenLinks
  4. EVB, D66, PvdA, GroenLinks

Zoals te zien is vallen het CDA en de SGP-CU in al deze combinaties (op dit moment) buiten de boot. EVB geeft tevens aan dat deze voorkeur “puur op basis (is) van getalsmatige overwegingen“. Pas als geen van bovenstaande opties mogelijk blijkt zal er pas weer gekeken worden naar mogelijke samenwerkingen met het CDA en de SGP-CU.

Foto: Dhr. Zuurbier tijdens een bijeenkomst van de gemeenteraad op 7 april 2014 in de raadszaal van het gemeentehuis van BarendrechtBekijk hier meer artikels uit de categorie Politiek


Video: JordiFun, BarendrechtNU

(Op alle video's berust copyright. Video's mogen zonder toestemming v.d. maker niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »