Van monsterzege naar monstercoalitie: Partijen in gesprek over coalitie zonder EVB, maar waarom?

BARENDRECHT – Echt voor Barendrecht fractievoorzitter Lennart van der Linden heeft weinig goede woorden voor het gisteren gepresenteerde coalitieakkoord: “Het coalitie akkoord toont vooral een gebrek aan visie en ideeën. Maar dat viel te verwachten wanneer je partijen met zulke verschillende ideologieën en opvattingen geforceerd bijeen zet”, aldus van der Linden.

De coalitiepartijen noemde deze instelling van EVB gisteren (Maandag 28 mei 2018) het gevolg van ‘frustraties en niet kunnen omgaan met verlies’. De formateur gaf aan dat de partijen zich daar niet door hebben laten (af)leiden en juist hebben gezocht naar de best mogelijke samenwerking.

Plannen

De EVB voorman, die met 14 van de 29 zetels geen onderdeel is van de coalitie, ziet weinig concrete zaken in het akkoord: “Eenheid in onvrede over de verkiezingsuitslag was een betere titel geweest voor dit akkoord (…) Het coalitieakkoord staat bomvol voortzetting van bestaand beleid. Er zijn amper koerswijzigingen. Daar waar keuzes gemaakt moeten worden, bijvoorbeeld ten aanzien van het Trefpunt, gaat men die juist uit de weg. De opmerkelijkste koerswijziging is die in betaalde krachten. Het college wordt uitgebreid. Van 4 naar 6 wethouders.

Banenmachine

Van der Linden, die zelf de afgelopen 4 jaar wethouder is geweest voor EVB, is eveneens niet te spreken over het aantal wethouders en hoe die gaan worden ingezet: “Dit nieuwe college is een echte banenmachine. Uitbreiding met 2 wethouders. De totale kosten van deze personele beslissing lopen richting de miljoen euro. De parttime wethouders gaan betaald en met ambtelijke ondersteuning de wijken in Barendrecht actief bezoeken. Ze gaan dus datgene doen wat EVB al jaren tweewekelijks doet met 25 vrijwilligers op een zaterdagochtend. Maar dan gesubsidieerd.

De partijen gaven gisteren (Maandag 28 mei 2018) in hun perspresentatie aan om ‘wijkwethouders’ aan te stellen, zodat iedere wijk een wethouder als aanspreekpunt heeft om ideeën en problemen te melden.

Coalitieakkoord

Volgens van der Linden zit het akkoord vol met obligate teksten: “De nieuwe coalitie wil ruimte voor dialoog, zoekt draagvlak in de raad en samenleving. De coalitie vindt ook dat inwoners serieus moeten worden genomen door politiek en overheid.”  De EVB voorman toont zich daarom verbaasd over waarom zijn partij na de verkiezingen werd genegeerd: “Dit monsterverbond weigerde juist om serieus in gesprek te gaan met de partij die 45% van de kiezers vertegenwoordigd.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Politiek« | »