Ruim 2.200 handtekeningen tegen komst crematorium 3e Barendrechtseweg

BARENDRECHT – Vanavond (Dinsdag 22 september 2015) zijn er tijdens een vergadering van de Commissie Ruimte ruim 2.200 handtekeningen tegen de komst van een crematorium overhandigd aan de voorzitter. Het gaat om een uitbreiding en aanpassingsplan van de begraafplaats Den Ouden Dijck aan de 3e Barendrechtseweg.

Een achttal van de ongeveer 30 aanwezigen maakten gebruik van het inspreekrecht. Hieronder waren zes omwonenden en ondernemers die aangaven bezwaar te hebben tegen de komst van een crematorium.

Insprekers

Enkele veelgenoemde argumenten tegen de komst van het crematorium zijn: overlast/vervuiling door (zware) metalen, as kan vanaf strooiveld op grond van telers komen, verkeersveiligheid in het geding (toename drukte op wegen en gebrek aan voldoende parkeerplaatsen), zichthinder, Zuidpolder is een natuurgebied; geen ruimte voor een crematorium.

Een algemeen punt van kritiek is de verkeerssituatie. Een crematorium zou teveel verkeer met zich meebrengen met als resultaat files en opstoppingen. De druk op het gebied is de laatste tijd al groter geworden door de recreatiemogelijkheden. Parkeerplek is tijdens evenementen (in de Zuidpolder of bij De Kleine Duiker) vaak al een punt van aandacht. De omwonenden voorzien hier grote problemen. Volgens de ondernemer die het crematorium wil bouwen is er voor 90% van de crematies voldoende parkeerplek.

Eén van de insprekers komt namens het appartementencomplex Duykerzight (Wesdijkleede) en noemt de komst van het crematorium een “brute aantasting van de leefomgeving.” Een fraai uitzicht vanaf het complex op de Zuidpolder zou verloren gaan. Tuinders zijn op hun beurt niet blij met het strooiveld en de verbrandingsoven. As en mogelijke andere stoffen zouden op hun land terecht kunnen komen. In het geval dat tuinders alsnog schade leiden stelt wethouder Vermaat: “Garant staan voor de schade, ja dat kunnen we wel

Écht voor Barendrecht 2.0

Dhr. van Nieuwenhuizen gaf tijdens zijn inspraakmoment aan dat er een nieuwe politieke partij zal worden opgericht door de bezwaarmakers als het crematoriumplan toch wordt doorgezet: “Een nieuwe lokale politieke partij om de Barendrechtse gemeenschap leefbaar te houden.

Partijen

Vanavond mochten de partijen vragen stellen aan de insprekers en aan de wethouder, Dhr. Vermaat. Hieruit bleek dat veel partijen nog niet zijn overtuigd van het plan. Draagvlak lijkt te ontbreken en de plannen hebben nog teveel open einden die anders zouden kunnen worden ingevuld. De partijen hebben vragen van de insprekers veelal doorgezet naar de wethouder.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Politiek« | »