Lijsttrekkersdebat op Calvijn het Groene Hart in Barendrecht

BARENDRECHT – [Foto’s] Afgelopen woensdag werd er op het Calvijn Groene Hart een lijsttrekkersdebat gehouden. Leerlingen en lijsttrekkers uit de Barendrechtse politiek gingen die middag met elkaar in debat. Het Calvijn maakte een sfeerimpressie van de middag.

Lijsttrekkersdebat met leerlingen

Leerlingen van Calvijn Groene Hart verzamelen zich in de aula van de school; de politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen hebben hun promotiemateriaal uitgestald. Een voorzichtige toenadering van de politiek richting leerling volgt. Maar veel tijd voor koetjes en kalfjes is er niet.

De leiding van de middag, gewapend met headset en kookwekker, is streng en stuurt zowel de politiek als de leerlingen naar hun startpositie. Er staan zeven ronde tafels klaar. Voor elke partij een tafel. Er volgen zeven gespreksronden van steeds vijf minuten. Er wordt gesproken over: woningbouw, democratie, jongerenbeleid, zorg en welzijn, financiën, werk en duurzaamheid. Slechts vijf minuten per onderwerp is natuurlijk veel te weinig; het lijkt meer op een speeddate dan een goed gesprek. De kookwekker is echter meedogenloos. Pff… even uitblazen en wat drinken.

Maar niet te lang; de man met headset overstemt alles en iedereen. Nieuwe posities worden ingenomen. De wapens: argumenten, kritische vragen en lichaamstaal. De lijsttrekkers komen gestaag achter elkaar en bestoken het publiek, de leerlingen, met argumenten. De leerlingen, sommigen voor het eerst met kiespas, schieten terug met kritische vragen. De stand? VVD 26, CDA 3, PvdA 20, D66 2, CU/SGP 0, GroenLinks 5 en EVB 4 stemmen.

Maar de strijd gaat door. Nu gaan de lijsttrekkers elkaar te lijf. De leerlingen stoken met kritische vragen het vuurtje op, argumenten vliegen over en weer, lichaamstaal spreekt boekdelen. De stellingen worden ingenomen: Barendrecht doet te weinig voor jongeren; Sport mag best wat kosten; Barendrecht moet binnen twintig jaar minstens zoveel energie produceren dan zij verbruikt. Daar heb je die onverbiddelijke klok weer; de tijd is om. De stand? VVD 10, CDA 6, PvdA 23, D66 2, CU/SGP 1, GroenLinks 13, en EVB 10. Een flinke verschuiving, wat is de oorzaak? Verkeerde argumenten, presentatie? Een analyse moet nog volgen. Daar is echt geen tijd voor, blokken voor de herkansingtoets van morgen, de hockeytraining wacht, een werkstuk moet worden ingeleverd…

De eindstand? Er zijn alleen maar winnaars. De politiek heeft zich kunnen presenteren aan een jong publiek en is daar veel wijzer van geworden. De contacten voor een volgende ontmoeting zijn gelegd. De leerlingen hebben iets geleerd over de gemeentepolitiek en ja, een aantal van hen weet nu welk vakje ze 19 maart gaan inkleuren.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Onderwijs


Fotograaf: Calvijn Groene Hart, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »