Eerste paal geslagen bij Van Gelder op nieuwe bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard

RIDDERKERK – Van Gelder groente & fruit vestigt zich in 2019 op Nieuw-Reijerwaard en verlaat daarmee hun huidige pand aan de Handelsweg (beiden op de grens van Barendrecht met Ridderkerk). Het bedrijf keert terug naar de locatie aan de Krommeweg waar het in de jaren ‘50 allemaal is begonnen. Begrippen als duurzaamheid en innovatie voeren de boventoon in het snelgroeiende familiebedrijf.

Het nieuwe pand van Van Gelder moet ruim drie keer zo groot worden dan het huidige pand aan de Handelsweg. Het foodcenter Nieuw-Reijerwaard ligt centraal in Nederland, vlakbij de haven van Rotterdam met uitzicht op de A15, A16 en A29. De gemeente Ridderkerk is enthousiast over de verhuisplannen van Van Gelder, wethouder Smit noemt Van Gelder een uithangbord voor de groente en fruit sector en de foodcluster Barendrecht/Ridderkerk. Door de locatie aan de kop van Nieuw-Reijerwaard fungeert het bedrijf als billboard van dit gebied.

Hightech en natuur onder één dak

De beoogde verhuizing biedt enorme kansen zegt algemeen directeur Gerrit van Gelder. ‘’Nieuwbouw is noodzakelijk om verder te groeien en te voldoen aan de nieuwe trends in de markt,’’ zegt Van Gelder. Voorzieningen als de High Care keuken, snijderij, warme keuken en inpakafdeling worden verder geoptimaliseerd en uitgebreid. Daarnaast wordt het magazijnproces in verregaand gemechaniseerd in het pand van ruim 30.000 m2.

Het nieuwe Van Gelder moet een heldere, herkenbare uitstraling krijgen. Een gebouw waar je niet omheen kunt, maar niet schreeuwt om aandacht. Van Gelder heeft het doel om de AGF-sector nationaal en internationaal beter op de kaart te zetten. Gasten, klanten, scholieren en overheden kunnen hier rondgeleid worden en is er ruimte voor expositie en tentoonstelling.

Maatschappelijk verantwoord bouwen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is dus ook maatschappelijk verantwoord bouwen voor de toekomst bij Van Gelder. Een groentenkas in bloei van 1.600m2 en de totaalbeleving in het experience center moeten straks een absolute eyecatcher worden van het bedrijf. De bezoekers en voorbijgangers moeten direct in één oogopslag de duurzame en innovatieve bedrijfsvoering van Van Gelder kunnen zien; van fruitgaard voor de deur, tot op kas het dak.

Groenten is het nieuwe vlees

De groentekas en het experience centre moeten het grootste assortiment aan groente en fruit in Nederland laten zien. Alle (chef)-koks; van sterrenrestaurant, eetcafé, bedrijfsrestaurant, tot aan schoolkantine of ziekenhuis moeten straks geïnspireerd raken van de wereld van verse groente en fruit door een bezoek aan het hypermoderne AGF-bedrijf in Ridderkerk.

Van Gelder is straks een ontmoetingsplek van gezonde voeding. ‘’Vlees moet bijzaak worden. We zouden ons wat meer moeten focussen op groente,’’ bepleit de directeur. Daarmee is veel klimaatwinst te halen, en meer groenten eten is gezond, is de visie van Van Gelder. ‘’Onze regio moet de gezondste regio van de wereld worden,’’ klinkt de ambitieuze doelstelling. Om dit te bewerkstelligen komen er in het pand heuse rijpheidscellen, ontmoetingsplekken en de meest moderne teelttechnieken voor nog meer smaakbeleving.

‘’Van Gelder is straks een kennisinstituut voor horeca, overheid, zorg, onderwijsinstellingen en werkgevers. Wij willen in samenwerking met de regio, dit BAR-gebied (gemeente Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk) een kwaliteitsimpuls geven. Op termijn zullen wereldwijde productinnovaties hier vandaan komen.’’

Artikelfoto: Onthulling van bouwbord met vuurwerk, links bovenin: het nieuwe gebouw dat in 2019 voltooid moet zijn.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Ondernemen« | »