Gerrit Buitendijk over de strijd bij de Barendrechtse brug in 1940

BARENDRECHT – [Video] Gerrit Buitendijk (91) was één van de militairen die betrokken was bij de strijd om de brug in Mei 1940. Tijdens de inval van de Duitsers kreeg het legeronderdeel waarvan Gijs Buitendijk deel uit maakte, opdracht om te voet naar Rotterdam te gaan.

77 jaar geleden bleek door de Duitse aanval vanuit de lucht, de Barendrechse brug ineens een strategisch punt te zijn. Het Nederlandse leger bewaakte echter de grenzen en zat dus op de verkeerde plek.

Strijd bij de brug

Bas Romeijn: “De film hierover is een uittreksel van een film naar een idee van Anton de Man en in 2010 opgenomen door Cees le Bruin en Leen Vos van de Smalfilm en Video Groep Dordrecht. Het verhaal van Gerrit laat vooral zien dat toen, door het gebrek aan politieke wil om te investeren in vrijheid, het Nederlandse leger zowel in tactisch  als in materieel opzicht tientallen jaren achter liep op de vijand. Het zat op de verkeerde plek met verouderd materieel, had geen goed verbindingsnetwerk en geen vervoer.



Bekijk hier meer artikels uit de categorie Historie


Video: Bas Romeijn, BarendrechtNU

(Op alle video's berust copyright. Video's mogen zonder toestemming v.d. maker niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)



« | »