Natuurbegeleiders gezocht voor locaties bij De Kleine Duiker en Zuidpolder in Barendrecht

RIDDERKERK/BARENDRECHT – Kinderen iets leren over de natuur en hen daarna die natuur laten beleven: dat gaan de natuurbegeleiders doen die de Natuurvereniging IJsselmonde en ARK Natuurontwikkeling momenteel zoeken voor in Barendrecht. De vrijwilligers die zich opgeven, krijgen een opleiding hiervoor. De cursus start op 6 maart en wordt kosteloos aangeboden aan leden van Natuurvereniging IJsselmonde; niet-leden betalen € 12,50. Daarmee zijn ze meteen voor 1 jaar lid.

Natuurbegeleiders

Struinen, genieten, ontdekken, verwonderen – kinderen bij de natuur betrekken is een van de speerpunten van beide organisaties. En daarvoor zijn vrijwilligers nodig, die ook wel natuurbegeleiders worden genoemd. In maart start een training voor deze toekomstige begeleiders. Zij gaan vooral aan de slag naast kinderboerderij de Kleine Duiker in de Zuidpolder van Barendrecht.

Dit gebied maakt, samen met het natuurgebied langs het riviertje de Koedood bij Rhoon, onderdeel uit van Klimaatbuffer IJsselmonde. Om in te spelen op de gevolgen van klimaatverandering worden deze klimaatbuffers aangelegd op het eiland IJsselmonde. Deze onderwerpen worden uitgelegd tijdens de presentatie in de klas. Daarom kunnen alleen de bovenste klassen van de basisscholen uit de buurt deelnemen aan het lesprogramma.

De natuurbegeleiders moeten wel aan een paar voorwaarden voldoen. Het belangrijkste is dat ze onder schooltijd beschikbaar kunnen zijn. Zij moeten het bovendien leuk vinden om presentaties te verzorgen voor klassen en graag groepen begeleiden in de natuur. Vanzelfsprekend vinden ze het ook leuk om met kinderen om te gaan.

Kennis van de natuur is niet per se nodig. De buitenlessen zijn vooral gericht op beleving. Na de voorbereidende les in de klas gaan de kinderen de natuur in. Hier gaan de kinderen in groepjes aan de slag. Samen met begeleidende ouders voeren zij opdrachten uit, waarbij ze gebruik maken van allerlei onderzoeksmaterialen, zoals verrekijkers, loepjes, schepnetten en insectenzuigers. De opdrachten worden uitgevoerd tijdens het struinen. De kinderen hoeven niet op een pad te blijven en kiezen zelf waar ze de opdrachten uitvoeren. Daarom is het ook belangrijk dat de natuurbegeleiders goed ter been zijn.

Training

Om een goede natuurbegeleider te worden, wordt eerst een training gegeven. De training vindt plaats op 6, 13, 20 en 27 maart in de middag, bij recreatieboerderij de Kleine Duiker in Barendrecht.

Wie zich straks natuurbegeleider mag noemen, heeft een leuke functie als vrijwilliger. Het is heel belangrijk dat kinderen buiten komen en ontdekken dat de natuur leuk is. Zeker als ze dat in hun eigen omgeving kunnen doen. Kinderen zitten vandaag (Vrijdag 27 februari 2015) de dag zoveel binnen, wij vinden het belangrijk dat ze naar buiten gaan. Daar kunnen de natuurbegeleiders aan bijdragen. Vorig jaar maart hebben we ook een training gegeven om vrijwilligers op te leiden tot natuurbegeleiders. Naar aanleiding daarvan zijn er nu vier mensen actief. Daar zijn we heel blij mee, maar het zou fijn zijn het er meer worden.

Informatie

Wie meer informatie wil over de cursus kan kijken op ark.eu/ijsselmonde en natuurvereniging-ijsselmonde.nl of contact opnemen met Paul Grootenboer, 0620447078. Gelijk aanmelden als vrijwilliger? Dat kan ook, bij Christa Groshart, via 0180-428262 of secretariaat [@] natuurvereniging-ijsselmonde.nl.



Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht



« | »