Politieauto

BARENDRECHT – Een 28-jarige man uit Syrië is veroordeeld voor een verkrachting die begin 2020 plaatsvond in Barendrecht. De rechter heeft de man vorige week veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden. De Officier van Justitie had 18 maanden geëist, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

De rechter ziet echter geen aanleiding om de man voorwaardelijk te straffen (een contactverbod was volgens de rechter niet nodig, omdat er al geen contact meer was met het slachtoffer), daarom is een lagere, maar volledig onvoorwaardelijke straf, opgelegd. Ook moet de man de vrouw een schadevergoeding van € 2.000 betalen.

Verkrachting

De man heeft begin 2020 een vrouw in Barendrecht op gewelddadige wijze verkracht, is het oordeel van de rechter. De vrouw en de man zijn oud-collega’s en hadden bij de man thuis afgesproken. De man zelf vond dat er geen sprake was van dwang tot het uitvoeren van seksuele handelingen, maar de rechter acht het bewezen dat de man tegen de wil van de vrouw in seksuele handelingen heeft verricht: “In eerste instantie heerste er een vriendschappelijke sfeer, waarbij ook sprake was van lichamelijk contact in de vorm van een massage. De verdachte is echter op enig moment over de grenzen van de aangeefster heen gegaan. De rechtbank rekent het de verdachte aan dat hij niet heeft gelet op de signalen van de aangeefster – die er wel waren – en dat hij deze heeft genegeerd. De verdachte heeft zijn eigen lustgevoelens laten prevaleren. Dit heeft geleid tot een verkrachting“, aldus de rechter.

Na de verkrachting heeft de man zelf op indringende wijze contact gezocht met de vrouw door haar te appen direct nadat ze zijn woning had verlaten. Hij informeert daarbij hoe het met haar gaat en zegt ook direct “I’m very sorry, I was drunk and do not remember what happened” en “I am in a very bad state of what happened”. De rechter ziet hierin bewijs dat de man wist dat hij fout is geweest. Ook de verklaring van het slachtoffer – en wat ze direct na het voorval aan een getuige heeft laten weten – zijn bewijs voor de rechter om de man te kunnen veroordelen: De vrouw gaf meermaals aan dat de man moest stoppen, maar hij ging door (“voorbijgaan aan de verbale en fysieke uitingen“). De man hield de vrouw beet, ging op haar zitten en voorkwam daarmee dat ze zichzelf kon bewegen.

In de straf heeft de rechter rekening gehouden met het feit dat de verkrachting al 3 jaar geleden heeft plaatsgevonden: “De rechtbank weegt mee dat inmiddels drie jaren zijn verstreken en dat de verdachte maatschappelijk goed is ingebed. Hij heeft werk, is getrouwd en heeft een eigen woning. Deze verkrachting lijkt voorts op zichzelf te staan. Verdachte is niet eerder veroordeeld voor misdrijven en is ook na dit feit (behoudens een boete voor een opgevoerde brommer) niet meer met politie en justitie in aanraking gekomen.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »