Camera's op Doormanplein en Havenhoofd na aanhoudende ongeregeldheden: Vechtpartijen en bedreigingen

BARENDRECHT – Het is de afgelopen weken regelmatig onrustig op het Havenhoofd en Doormanplein in Barendrecht. Bewoners van het Havenhoofd ervaren al langere tijd overlast van groepen hangjongeren in en rond het winkelcentrum Carnisse Veste en de parkeergarage onder het plein. Bewoners, winkelend publiek en ondernemers werden al meermaals bedreigd en agressief bejegend. De politie heeft de afgelopen weken meermaals in moeten grijpen.

Op het Doormanplein maken omwonenden ook melding van ongeregeldheden. Het gaat volgens hen nadrukkelijk niet om bezoekers in de horeca zelf, maar om mensen die in de Oude Dorpskern rondhangen of de horeca al uit zijn (gezet). Afgelopen zaterdag ging het ook weer mis: Het kwam tot een grote vechtpartij in de Dorpsstraat, enkele tientallen mensen waren betrokken bij de vechtpartij, waarvan een deel deze probeerde te stoppen. De politie kwam met acht wagens ter plaatse om de groep uit elkaar te drijven.

Camera’s en beveiliging

Gisteren heeft de burgemeester een besluit genomen in reactie op de aanhoudende geweldsincidenten en bedreigingen. Zowel op het Havenhoofd als het Doormanplein is een mobiele camerapaal geplaatst. Het gaat hierbij niet om de ‘MCU’ (Mobiele Camera Unit) van de politie, maar om extra extern ingehuurde apparatuur. Het is niet bekend wie de beelden uitkijkt en of dit live is. Bewoners van het Havenhoofd hebben daarnaast informatie ontvangen over de inzet van extra ingehuurde beveiligers. Deze moeten op korte termijn worden ingezet.

Op het Havenhoofd ging het van zaterdag op zondagnacht ook niet goed. Eveneens rond middernacht ontstond een vechtpartij tussen 2 groepen. Een buurtbewoner zag hoe 2 politievoertuigen met spoed ter plaatse kwamen waarvan er één direct achter een weg gerende verdachte aan reed richting de Waddenring.

Geweld en agressie Havenhoofd

Op het Havenhoofd maken bewoners melding van een diversiteit aan overlast: Van geluidsoverlast en achtergelaten afval tot geweld en bedreigingen tegen bewoners die hier iets van zeggen. Ook vinden er regelmatig vernielingen plaats in de parkeergarage onder het Havenhoofd. De jongeren (16-20 jaar) hangen in de parkeergarage, blowen hier en hangen aan auto’s van bewoners.

De persoon die op het hangen aan de auto werd aangesproken heeft met een achterwaartse karate trap, vanaf bovenaan de trap, de persoon geschopt met schaafwond en lichte bloeduitstorting tot gevolg“, aldus een bewoner die regelmatig geweld en agressie ervaart op en rond het plein: “Vorig weekend is ook nog een andere bewoner aangevallen door een groep jongeren die zijn telefoon hebben afgepakt en daarna kapot hebben gemaakt.

Twee weken geleden werd een elektronisch informatiebord in de parkeergarage nog kapot getrokken: “Op het moment dat de politie aan kwam en uitstapte ging 90% van de helden in looppas ervandoor.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »