Voor €10,- een ton van de gemeente

BARENDRECHT – Inwoners van Barendrecht kunnen binnenkort voor €10,- een plastic regenton aanschaffen ter waarde van zo’n €35 – €45. De gemeente wil bewoners hiermee stimuleren om een regenton aan te schaffen en te gebruiken.

De korting (subsidie) is het resultaat van een door de gemeenteraad aangenomen motie in de zomer van 2020. In de motie uit 2020 (PDF) werd het college verzocht om het gebruik van regentonnen door inwoners van Barendrecht op een zo effectief en efficiënt mogelijke manier te stimuleren en de financiering van deze regeling te dekken vanuit het gemeentelijk rioleringsplan.

Regenton

Vanaf halverwege juli kunnen inwoners bij 4Suze een regenton van 100 of 168 liter bestellen. Hiervoor betaal je een ‘eigen bijdrage‘ van €10,- voor een regenton, inclusief kraantje en vulautomaat. Een ‘vulautomaat’ kan worden geplaatst door een stukje uit je regenpijp te halen en de ‘automaat’ ertussen te zetten: Daardoor vult de regenton zich met water uit de regenpijp. Als de regenton vol zit, stroomt het water weer gewoon door via het riool.

Een 3-tal Barendrechtse ondernemers is afgelopen periode gevraagd een vrijblijvende offerte en plan van aanpak aan de gemeente aan te bieden: “Hieruit is 4Suze als winnaar uit de bus gekomen. De levering van de tonnen (2 maten, te weten van 168 liter en 100 liter van het merk Harcostar) wordt medio begin juli verwacht.” Wethouder Schaap zal de eerste regenton uitgeven.

Achtergrond

Het college in een brief aan de gemeenteraad over het plan: “Steeds vaker blijkt dat bij hevige buien (die steeds meer voorkomen) het water niet meer snel wegzakt zodat er wateroverlast ontstaat. De wateroverlast wordt mede veroorzaakt doordat in veel tuinengrasveldjes en/of plantenborders vervangen zijn door tegels. Bovendien kan tijdens een fikse regenbui een teveel aan water zorgen voor overbelasting van de riolering. Omdat regenwater afkoppelen aan de achterzijde van woningen vaak niet mogelijk is, kan een regenton hiervoor een oplossing bieden. Het opgevangen water kan tevens gebruikt worden om de tuin te bewateren bij langdurige droogte. Op deze wijze gaan we beter om met de gevolgen van klimaatveranderingen

Artikelfoto: Grootschalige wateroverlast in 2018 in BarendrechtBekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »