Gemeente Barendrecht gaat samenwerkingsovereenkomst aan met Meld Misdaad Anoniem

BARENDRECHT – Begin januari heeft het college van B&W besloten om per 1 februari een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan met Meld Misdaad Anoniem (“M.”). Bij dit meldpunt kunnen inwoners anoniem informatie delen over criminaliteit en misdrijven.

De gemeente is door de samenwerking nu een ontvanger van deze anonieme tips en kan deze informatie gebruiken om (handhavend) op te treden. De dienst kost de gemeente eenmalig € 1.000,- en jaarlijks € 600,-.

Samenwerking

Burgemeester Van Belzen ziet de samenwerking als een belangrijke stap binnen de aanpak van ondermijning: “Door de meldingen van Meld Misdaad Anoniem zijn wij nog beter op de hoogte van mogelijk criminele activiteiten in onze gemeente. Criminaliteit aanpakken kunnen politie en gemeente niet alleen. We hebben daarbij de ogen en oren van onze inwoners hard nodig. Daarom roep ik inwoners op om te blijven melden, bijvoorbeeld via Meld Misdaad Anoniem. Melden helpt en zorgt voor een veiliger leefomgeving.

We hebben de overeenkomst afgesloten omdat het signaleren van ondermijnende criminaliteit door inwoners en ondernemers zeer belangrijk is om ondermijning te kunnen voorkomen en aan te pakken. Met het aangaan van een samenwerking met M. krijgen we meer inzicht in die signalen die voor ons als gemeente interessant zijn.“, aldus de woordvoerder van het college van B&W.

De gemeente verwacht met deze meldingen een betere informatiepositie te krijgen omdat ze deze met de nu al aanwezige informatie kunnen vergelijken: “De gemeente zal inzicht krijgen in op welke veiligheidsthema’s het meest gemeld wordt en deze informatie staven met bestaande gegevens, om zo de aanpak van ondermijning te versterken.

Waterbedeffect

De gemeente Barendrecht is de 11e gemeente binnen de eenheid Rotterdam die is aangesloten bij Meld Misdaad Anoniem: “Criminelen verplaatsen hun activiteiten bij weerstand naar andere gebieden; het zogenaamde ‘waterbedeffect’. Om dit te voorkomen is aansluiten bij M. weer een middel dat wordt ingezet in de aanpak tegen ondermijning“, aldus de gemeente.

Anoniem

Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijke organisatie en geen onderdeel van de politie. De anonimiteit van de melder staat altijd centraal. Burgemeester Van Belzen: “Inwoners en ondernemers lopen soms tegen criminele zaken aan. Denk aan een hennepkwekerij in een woning of iemand die fraudeert. Zij durven dit niet altijd te melden, uit angst voor wraak of omdat het om een bekende gaat. Het is belangrijk dat mensen weten dat ze dit soort dingen anoniem kunnen melden.

Meld Misdaad Anoniem is zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in weekenden en op feestdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Melden kan ook 24/7 via een beveiligde omgeving op meldmisdaadanoniem.nl/melden

Foto: Burgemeester van Belzen en Marc Janssen van Meld Misdaad Anoniem met de ondertekende samenwerkingsovereenkomstBekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »