Politieauto (Centrum Barendrecht)

BARENDRECHT – De rechter heeft een man veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij twee geweldsincidenten in de Lekstraat in Barendrecht. Hij kreeg voor deze incidenten een gevangenisstraf, een (voorwaardelijke) taakstraf en een contactverbod . De 39-jarige man uit Irak, momenteel zonder vaste woon of verblijfplaats, woonde voorheen zelf in de Lekstraat.

De man moest zich afgelopen maandag voor de rechter verantwoorden voor het vernielen van een auto in oktober van dit jaar.

Mishandeling en bedreiging

In mei 2020 is de betreffende man al veroordeeld voor de mishandeling van zijn eigen partner, vernieling en het uitten van (doods)bedreigingen. Dit gebeurde in december 2019. Hij kreeg hiervoor een gevangenisstraf van 150 dagen, waarvan 60 voorwaardelijk. De straf werd opgelegd met een proeftijd van 2 jaar, een contactverbod van 2 jaar vanwege bedreigingen binnen het gezin en een gebiedsverbod van 2 jaar voor alle wijken in Barendrecht ten oosten van de A29 (centrumkant). Hij mocht tevens alleen contact met zijn kinderen hebben als dat via een hulpverleningsinstantie verliep.

De rechter merkte in het vonnis toen al op dat er ‘ernstig rekening mee moet worden gehouden’ dat de man opnieuw de fout in gaat door het plegen van strafbare feiten en/of belastend gedrag. De straf werd daarom ‘dadelijk uitvoerbaar’ bevolen: De straf wordt dan direct in werking gezet in plaats van dat er wordt gewacht tot de straf onherroepelijk is (bijv. de periode waarin iemand nog in bezwaar kan gaan). Rechters kunnen dit alleen doen als er een ernstig vermoeden is dat de veroordeelde een direct gevaar kan zijn.

Vernieling

De man is in oktober van dit jaar echter weer naar naar de Lekstraat in Barendrecht gekomen. Hier heeft hij zich tijdens een ruzie schuldig gemaakt aan de vernieling van de auto van een buurtbewoner, zo heeft een getuige al eerder aan BarendrechtNU laten weten: Dit gebeurde volgens de getuige nadat de man zijn gezin weer kwam bedreigen. De man schopte hierop een deuk in de auto van een buurman.

De rechter veroordeelde de man opnieuw, ditmaal voor vernieling: 50 uur volledig voorwaardelijke taakstraf en het betalen van een schadevergoeding van ruim €1.300. Uit het vonnis wordt niet duidelijk waarom de taakstraf voor de vernieling volledig voorwaardelijk is. De man moet de 50 uur taakstraf alleen uitvoeren als hij zich voor het einde van de proeftijd weer schuldig maakt aan een strafbaar feit.

Daarnaast wordt uit het vonnis niet duidelijk waarom de eerder opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraf van 60 dagen (voor de mishandeling/bedreiging in december 2019) niet is opgelegd aan de man. De rechter heeft alleen de proeftijd voor die eerdere veroordeling met één jaar verlengd.

Lekstraat

Een woordvoerder namens een aantal bewoners in de Lekstraat is niet tevreden over de inzet van de gemeente, politie en Vluchtelingenwerk rond de aanhoudende problemen in de Lekstraat: “Het is er niet beter op geworden, integendeel, het gedrag van de vluchtelingen is alleen maar slechter geworden. Elke instantie die deze criminele activiteiten en geweld negeert, en beweert dat het maar “incidenten” zijn en het vergoelijken, is verwijtbaar. De petitie en de enquête hebben duidelijk gemaakt wat de oplossingen zouden kunnen zijn om weer rustig te kunnen leven zoals vroeger, voordat er teveel vluchtelingen hier kwamen wonen, en duidelijk niet kunnen/willen integreren.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »