Vuurwerk Barendrecht, Jaarwisseling 2017 - 2018

BARENDRECHT – Een 51-jarige inwoner van Barendrecht is veroordeeld tot een taakstraf voor het bezit en het overdragen van illegaal vuurwerk bij station Barendrecht. Het ging om het bezit en overdragen van cobra’s 6 en nitraten TP2. Het vuurwerk werd door zijn zoon (o.a.) thuis opgeslagen.

De man bekende de verdenkingen tegen hem tijdens de zitting en werd veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur (min 4 uur ivm eerdere hechtenis). De bewijslast werd ondersteund door 4 processen verbaal van de politie met tientallen pagina’s van het dossier. Het incident vond plaats in oktober 2018, de uitspraak volgde in januari 2020. De uitspraak werd deze week bekendgemaakt.

Rechtspraak

De rechters motiveerden de straf als volgt: “De verdachte heeft zich samen met zijn zoon en vrouw schuldig gemaakt aan het voorhanden hebben en het ter beschikking stellen van professioneel vuurwerk. Bij het voorhanden hebben van dergelijk vuurwerk — de zoon van de verdachte had dit vuurwerk onder meer thuis opgeslagen — is het risico op schade aan personen en goederen aanzienlijk.

De verdachte is dan ook te gemakzuchtig omgesprongen met deze gevaarzetting en heeft kennelijk niet of in onvoldoende mate stilgestaan bij de mogelijke — in potentie levensgevaarlijke — gevolgen van een ontijdige explosie. De rechtbank rekent dit de verdachte stevig aan.

Zoon

Het is niet bekend of de zoon (ook) is veroordeeld (voor de handel in vuurwerk), de rechter stelt in zijn strafmotivatie voor de 51-jarige man wel dat zijn zoon handelde in het vuurwerk: “Alles afwegende acht de rechtbank de door de officier van justitie gevorderde straf gelet op de rol die de verdachte speelde in de handel van zijn zoon alleszins redelijk.

Ter info: In verband met de coronamaatregelen bij de Rechtbanken is de beschikbaarheid van gerechtelijke uitspraken over incidenten in Barendrecht vertraagd geweest. Komende tijd volgen nog enkele artikels met updates over uitspraken (van dit jaar) van grotere en kleinere incidenten in Barendrecht.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »