Schapen op geluidswal A15, Barendrecht

BARENDRECHT – Vorige week werd in de commissievergadering gesproken over de begroting van de gemeente Barendrecht voor 2021. Tijdens deze vergadering kreeg wethouder Cees Schaap van Marcel van Prehn (D66) een vraag over een voorgenomen bezuiniging: Er werd een bezuiniging voorgesteld om op bepaalde locaties (ook) machinaal het gras te maaien in Barendrecht, in plaats van met de inzet van een kudde schapen.

De afgelopen jaren worden schapen ingezet om het gras kort te houden op de geluidswal van de A15.

Update: Stoppen met begrazing door schapen blijkt misverstand: Schapen mogen toch blijven

Zorgen

Verantwoordelijk wethouder Schaap gaf aan dat de voorgestelde verandering niet zozeer een bezuinigingsmaatregel is (“wij betalen om de schapen te laten grazen“). De ambtelijke staf van de gemeente heeft herhaaldelijk en nadrukkelijk verzocht om te stoppen met de inzet van schapen, omdat deze nogal eens (in de nachtelijke uren) zouden ontsnappen.  “Dat geeft ons een zorg, en we willen graag van deze zorg af.” Het kortwieken van het gras door te klepelen en maaien is “veel goedkoper, maar geeft ook geen nazorg“, aldus de wethouder.

Schapen

Raadslid Els Schaap (EVB) geeft aan dat haar partij aankomende week een voorstel zal indienen om van deze bezuiniging af te zien. Els Schaap ziet wel een andere oplossing voor het probleem van weglopende schapen: “Onze oplossing is in dat geval: een beter hek.Verder is EVB voor een duurzame manier van begrazing boven machinale begrazing. Het grazen is goed voor de biodiversiteit. Tenslotte is het natuurlijk een prachtig gezicht. Wij en veel inwoners worden er vrolijk van. Het is onwenselijk dat Barendrecht dit visitekaartje verliest.

Petitie

Vanmiddag is inwoonster Monique Franke een petitie gestart, eveneens om de schapen op de geluidswal te behouden. De petitie is op het moment van schrijven 10 keer ondertekend, maar… als er één schaap over de dam is, volgen er ongetwijfeld meer.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »